Vukoja pojašnjava

Što znači... Disolucija

Felix
23.10.2012.
u 09:43

Disolucija prema rječnicima znači razdvajanje, rastavljanje, rastrojavanje, kvarenje, razlikovanje

Nastavilo se bablje ljeto pa je ponovno zatoplilo i tamo gdje se malo tko nadao. Tako i dijelu inače hladnog političkog ozračja u Bosni i Hercegovini. No, jedna riječ nadvila se nad BiH, a politički meteorolozi ne znaju što bi mogla donijeti državi dvaju entiteta i triju etniciteta. A ta riječ je - disolucija. Milorad Dodik često zna ponoviti kako je ta disolucija moguće rješenje za Bosnu i Hercegovinu.

Disolucija prema rječnicima znači razdvajanje, rastavljanje, rastrojavanje, kvarenje, razlikovanje. U kemijskom smislu disolucija je reverzibilni raspad molekule pod utjecajem neke energije, otapanje, apsorpcija neke čvrste tvari, tekućine ili plina u nekoj drugoj tekućini. Fizika (uz malu pomoć kemije) poznaje termičku disoluciju, a radi se o raspadanju molekule pod djelovanjem topline. U geologiji znači koroziju kamena u dodiru s vodom, čime se stvara rastvoriv bikarbonat. U psihologiji disolucija je nedostatak sposobnosti povezivanja misli, neprisjećanje, zaboravljivost. A disolucija u sociološkom, povijesnom i političkom pogledu kao da je uzela od svega ovoga po nešto. Nekada malo manje, nekada malo više, a ponekad i previše.

A što je onda solucija toj disoluciji. Obje riječi imaju zajedničko latinsko podrijetlo, a suprotno značenje. Solucija je metoda ili proces kojim se rješava problem, odnosno odgovor na neki problem. Postoje solucije disoluciji BiH, a vidio ih je i Felix iz svemira!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?