Vukoja pojašnjava

Što znači... Dispozicija

Ćiro
25.10.2012.
u 09:59

Pojam dispozicija dolazi od latinske riječi dispositio (disponere), a znači raspolagati

Često čujemo kako je netko u BiH nekome ili nečemu na dispoziciji. Ovaj pojam, prema rječnicima, ima više značenja. Tako dispozicija znači raspored, razmještaj, raspodjela, raspolaganje (novcem, fondovima…), ali i odluku, odredbu, nalog, propis. U medicinskom smislu dispozicija je naslijeđena ili stečena sklonost nekim oboljenjima, a u psihologiji znači duševno raspoloženje, naklonjenost, skup organskih, fizioloških i instinktivnih uvjeta koji u pogodnim okolnostima omogućuju razvijanje neke psihičke funkcije ili sposobnosti. Dispozicija znači i nadarenost, prirodni dar prema nečemu, a u pravnom pogledu ovaj pojam znači dio zakonske norme u kojem je izražena volja zakonodavca, ali i najvažniji dio isprave u vezi s nekim pravnim činom.

U teološkom pogledu dispozicija je ono što čovjeka čini spremnim na neki čin. Staviti na dispoziciju znači staviti na raspolaganje (mandat), u području administraciju znači razriješiti službenika dužnosti, ali tako da mu nadležna institucija odredi novo mjestu u službi. Disponiran znači raspoložen, biti sklon čemu, a disponirati znači imati na raspolaganju. Dispozicijski fond je iznos kojim raspolaže neka osoba za povjerljive izdatke, reprezentaciju.

Pojam dispozicija dolazi od latinske riječi dispositio (disponere), a znači raspolagati. Kad je prije 15 godina Ćiro Blažević kazao da je na dispoziciji, nismo ni slutili da će ovaj pojam biti svima na - dispoziciji!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?