Vukoja pojašnjava

Što znači... Establišment

Maska
13.10.2012.
u 10:47

Establishment je tradicionalni naziv za neke vjerske ustanove u Velikoj Britaniji, ali i za negdašnju dinastijsku vlast.

U javnom govoru često se koristi izraz establišment, na engleskom - establishment. U sociološkom smislu establišment je društveni, stručni ili politički sloj koji vlada određenim dijelom društvenog života. Taj sloj određuje način ponašanja i djelovanja, on stvara kriterije i previla prema kojima se određuje pojedine društvene pa i druge vrijednosti. Tako govorimo o političkom, vojnom, gospodarskom, intelektualnom ili nekom drugom establišmentu. Engleska riječ establismant udomaćila se i piše se fonetski - establišment. Koristi se u svakodnevnom govoru, ali pojam establišment ima svoju daleku, povijesnu genezu.

 

Establishment je tradicionalni naziv za neke vjerske ustanove u Velikoj Britaniji, ali i za negdašnju dinastijsku vlast. I elita bogatih u Engleskoj imala je naziv establishment. U današnje vrijeme često politički, gospodarski i neki treći establišment vladaju u sprezi.

 

Establišment je i pejorativni naziv za dio društvene elite, koji ima bitan utjecaj na donošenje važnih odluka. S druge strane, tom establišmentu u pravilu suprostavlja se intelektualni establišment. U Bosni i Hercegovini i politički i intelektualni establišmenti podijeljeni jer je i društvo podijeljeno na najmanje tri dijela. Tako da raznih establišmenta u BiH ima barem tri puta više nego igdje drugdje. Što je malo i previše. A tako će biti sve dok se BiH ne uredi po europskim i svjetskim ustavnim i demokratskim načelima. No, to je u moći stranog – establišmenta!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?