Vukoja pojašnjava

Što znači... Fenomen

Frano Vukoja
23.04.2013.
u 10:47

Pojam fenomen potječe od grčke riječi phainomenon, a znači pojavnost (phainesthai znači pojaviti se)

Bosna i Hercegovina je pravo poprište raznih fenomena, po mnogi čemu je neobična država, gotovo iznimka. Prema Velikom rječniku hrvatskog jezika Vladimira Anića, fenomen je zbivanje koje se zamjećuje osjetilima (fizički fenomen, socijalni fenomen), pojava, rijetka pojava, nešto znamenito, neobičan slučaj, rijetkost, izuzetak, iznimka. No, u Bosni i Hercegovini iznimke gotovo da postaju pravila, a ne fenomeni. BiH je i po tome fenomen! Prema Vladimiru Aniću fenomen je i onaj koji se ističe neobičnim, izvanrednim svojstvima. Slično stoji i u Hrvatskom enciklopedijskom rječniku.

Pojam fenomen potječe od grčke riječi phainomenon, a znači pojavnost (phainesthai znači pojaviti se). U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je fenomen i čudo! Prema Hrvatskoj općoj enciklopediji, fenomen u proširenom smislu riječi znači neku iznimnu, pa i neprotumačivu pojavu (čudo). Fenomenalan je onaj koji je vrlo rijedak, sasvim neobičan, vrlo čudan, izniman, izvanredan, a fenomenalnost je osobina ili svojstvo onoga što je fenomenalno.

U idealističkoj filozofiji fenomen je subjektivna pojava koja postoji samo u svijesti.

U Kantovoj filozofiji fenomen je stvar kakvom se čini da jest i koja je oblikovana razumom, nasuprot noumenu, stvari po sebi. Fenomenalizam kao pravac u filozofiji negira postojanje objektivnog svijeta. A toga ima i u politici, pogotovo u BiH. Što može biti tema fenomenologije, znanosti o opisivanju i analiziranju fenomena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?