Vukoja pojašnjava

Što znači... Fiskacija

Frano Vukoja
09.07.2013.
u 10:06

Pojam dolazi od latinske riječi fixatio, a znači ustaljivanje (figere znači pripojiti, pribosti, a fixus znači učvršćen).

Pojedine političke strukture nikako se ne mogu riješiti nekih svojih neeuropskih fiksacija pa je Bosna i Hercegovina zbog njih fiksirana na samo europsko dno. Prema Bratoljubu Klaiću, fiksacija je učvršćivanje, ustaljenje, zastoj, nepromjenjivost, stalnost, trajnost, definitivnost. U kemiji fiksacija je redukcija ne čvrsti oblik, konzervacija. Fiksacija je i ustaljivanje fotografije filma nakon razvijanja. U prenesenom smislu fiksacija je bolesna preokupacija, opsesija, uporna misao koja čovjeka „progoni“. U BiH ima raznih fiksacija koje „progone“ i čitave političke strukture i tako gone BiH natrag pa zaostaje za susjedima.

Prema Hrvatskoj općoj enciklopediji fiksacija ili fiksiranje općenito je učvršćivanje, postupak kojim se nešto čini trajnim, postojanim. U psihologiji to je uporno ponavljanje neke reakcije, za koju je očito da nije uspješan način rješavanja problema. Takve reakcije pojedinca znaju zahvatiti i veće društvene skupine, prerastu u „epidemiju“. Pojam dolazi od latinske riječi fixatio, a znači ustaljivanje (figere znači pripojiti, pribosti, a fixus znači učvršćen).

Fiksirati znači učvrstiti u određenom položaju, konačno ustanovljavati, utvrditi, zadržavati nečiju pozornost, ustremiti pogled u nešto, piljiti u koga. Fiks je vrijednost bez precjenjivanja, točno određena nagrada, plaća. Fiksna ideja je misao koja čovjeka progoni, manija, opsesija. Zahvaljujući nekim fiks-idejama neki su se dobro fiksirali i imaju velika fiksna primanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?