Vukoja pojašnjava

Što znači... Kruha i igara

Forum
16.10.2012.
u 09:53

Ovo su riječi prijezira koje je izrekao Juvenal u svojim “Satirama“ na račun svjetine u starom Rimu

Mnoge zemlje svijeta u velikoj su gospodarskoj krizi pa je pojam kruha i igara sve češće u optjecaju. A ovaj pojam datira još od rimskih vremena. Radi se o riječima prijezira koje je izrekao Juvenal u svojim “Satirama“ na račun svjetine u starom Rimu, koja je na rimskom Forumu tražila jedino žita i besplatnih igara u tadašnjim cirkusima. U to doba jedna petina Rimljana živjela je na „državnim jaslama“, no rimski proračun je presušio i nije više mogao plaćati povlaštenu klasu. Taj povlašteni dekadentni sloj shvatio je stanje stvari, ali i dalje su njegovi pripadnici htjeli zadržati svoj „status“ i bili su doslovno zadovoljni s kruhom i igrama.

Kasnije je taj Jevenalov izraz dobio preneseno značenje, a koristi se na račun društvenih skupina sklonih lagodnijem životu bez velika truda i odgovornosti. Jedni propagiraju smanjenje javne potrošnje, a povlašteni su protiv. Poznato je da baš u krizi cvjeta industrija zabave.

U Bosni i Hercegovini previše je onih koji žive na račun države, u puno većem omjeru nego u starom Rimu. U Bosni i Hercegovini kruh je sve skuplji, a igre su sve jeftinije. Od turbofolka, pa sve do “balkanskih korida“ i sličnih “cirkusarija“, kakvih nije bilo ni u starom Rimu. Makroekonomisti tvrde da će kruh i dalje biti sve skuplji, a iz Međunarodnoga monetarnog fonda i Europske unije stižu ozbiljne prijetnje da će trebati smanjiti javnu potrošnju na razumnu mjeru. Jer inače može nestati kruha, a na scenu stupiti neke neželjene - igre.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?