Vukoja pojašnjava

Što znači... Mandat

Ruke
10.10.2012.
u 09:42

Riječ mandat dolazi od latinske riječi mandatum, a znači dati nekome u ruke, povjeriti

Na proteklim lokalnim izborima svoje četverogodišnje mandate osvojili su načelnici i gradonačelnici općina i gradova te općinski i gradski vijećnici. Riječ mandat dolazi od latinske riječi mandatum, a znači dati nekome u ruke, povjeriti. Lokalnu vlast birači na lokalnim izborima dali su u ruke, povjerili, izbornim pobjednicima. Pojam mandat ima više značenja pa tako znači i zapovijed, punomoć, ugovor o nalogu, ovlaštenje dano kome da može zastupati koga, raditi što u čije ime…

 

U ustavnom pravu, prema konceptu predstavničke vlasti iz načela narodnog suvereniteta, zastupnički mandat predstavlja punomoć zastupnika u predstavničkom tijelu, koju su dobili po volji biračkog tijela. Oni su nositelji kolektivnog mandata. Mandati općinskih načelnika i gradonačelnika u Bosni i Hercegovini dobivaju se izravnim glasovanjem, slično kao i brojnim drugim državama. Nositelji mandata odgovorni su biračima koji su ih izabrali.

 

Mandatom naziva se i ustavna ovlast državnog poglavara, u Bosni i Hercegovini Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da osobi koja uživa povjerenje većine zastupnika u državnom Parlamentu povjeri sastavljanje vlade. Ta osoba postaje mandatar. U Bosni i Hercegovini postoje vlade entiteta i županija pa i one imaju svoje mandatare.

 

Mandat može značiti i kolonijalno područje pod posebnom upravom međunarodnih organizacija ili velikih sila. Nisu rijetki slučajevi da netko preuzme mandate mimo načela predstavniče demokracije o narodnom suverenitetu.

Ključne riječi

Komentara 1

Smiljan Šokić
09:29 11.10.2012.

Većina dosadašnjih mandatara su doslovno shvatili ovaj zadnji dio u kolumni: "Mandat može značiti i kolonijalno područje pod posebnom upravom međunarodnih organizacija ili velikih sila. Nisu rijetki slučajevi da netko preuzme mandate mimo načela predstavniče demokracije o narodnom suverenitetu." Mnogigi mandatari su kolonizirali svoje poslanje,ali ne u ime nekih međunarodnih čimbenika,nego u ime svoje stranke i sebe osobno. Narodni suverenitet je za njih samo podštapalica u svakodnevnom riječniku. Oni su praktički kolonizirali,podjarmili narodnu volju u korist svojih, stranačkih i privatno familijarnih ciljeva. Zajednica je potčinjena u korist manjine. Nismo li i mi tome doprinijeli?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?