Vukoja pojašnjava

Što znači... Moderirati

Frano Vukoja
16.10.2013.
u 09:24

U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je moderator (na latinskom: koji upravlja, upravitelj) onaj koji usklađuje, usmjerava, vodi, voditelj

Mnogo toga u Bosni i Hercegovini valjalo bi moderirati. Prema Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, moderirati znači svesti, svoditi na pravu mjeru, ograničiti, ograničavati na željenu mjeru, jačinu; činiti, učiniti umjerenijim ili umjerenim; umjeriti, umiriti, ublažiti, ublažavati. Puno toga u BiH treba svesti na pravu mjeru, učiniti umjerenijim, ublažiti, to jest, moderirati. U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da moderirati znači i obuzdati, obuzdavati, smanjiti, smanjivati, suspreći, susprezati, usmjeriti, utažiti, stišati, urediti, upraviti, postati umjeren, jenjati, smiriti se. Na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni postoje akteri koji bi trebali biti umjereniji, koji moraju stišati ton, obuzdati se, suspregnuti se od teških i uvredljivih riječi. Pojam potječe iz latinskog: latinski glagol moderari znači nadzirati. No, moderirati znači biti, bivati moderator. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da je moderator (na latinskom: koji upravlja, upravitelj) onaj koji usklađuje, usmjerava, vodi, voditelj. Navode se primjeri: moderator konferencije, foruma, televizijske emisije. Nažalost ima moderatora koji se ponašaju potpuno suprotno od glagola moderirati, pa na raznim konferencijama, forumima i televizijskim emisijama dođe do žučljivosti, neukusnih ispada, nepriličnih scena, uvreda i slično. No, bude i obrnuto, moderator s najboljim namjerama često nije u stanju obuzdati pojedine netolerantne sudionike konferencija, foruma, televizijskih emisija s više sugovornika. Misle valjda da su moderni ako ih nitko ne može moderirati!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?