Vukoja pojašnjava

Što znači... Pretorijanac

Frano Vukoja
02.07.2013.
u 09:32

Pojam dolazi od latinske riječi praetor, a znači starješina, načelnik, poglavar, vojvoda

Borislav Škegro u svojoj kolumni u Večernjaku napisao je kako je u Hrvatskoj došao kraj štićenju pretorijanaca propalog sustava.

U Bosni i Hercegovini i dalje drmaju pretorijanci raznih starih i novih sustava i sastava. U Hrvatskoj općoj enciklopediji stoji da su u antičkom Rimu pretorijanci bili pripadnici tjelesne garde vojnih zapovjednika za građanskih ratova, a u carsko doba careva tjelesna garda. Car August angažirao je 16 kohorti pretorijanaca, a svaka je imala oko tisuću ljudi. U vrijeme cara Tiberija utjecaj pretorijanaca sve je više rastao pa je zapovjednik pretorijanaca postao glavni imperatorov savjetnik. Pretorijanci su čak rušili i svojevoljno postavljali careve, a onda je 312. godine car Konstantin I. ukinuo pretorijanske kohorte.

U starom Rimu pretor je prvotno bio naziv za konzula u funkciji vojskovođe, od 366. prije Krista magistrat koji je obavljao civilnu sudačku funkciju. Prema Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaiću, pretor je kasnije bio predstavnik najviše sudbene vlasti. U prenesenom smislu pretorijanac je vojnik koji služi kao potpora nekoj nasilničkoj vlasti. Pretura je sud, sudište, a pretur je sudac.

Pojam dolazi od latinske riječi praetor, a znači starješina, načelnik, poglavar, vojvoda.

Poneki današnji pretorijanci ponašaju se kao da su u najmanju ruku gradonačelnici Pretorije, administrativnog glavnoga grada Južnoafričke Republike, u neka bivša vremena, a neki kao da su u starom Rimu, a ne u novoj Europi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?