Vukoja pojašnjava

Što znači... Tip(ično)

Frano Vukoja
22.04.2013.
u 11:18

Pojam potječe od grčke riječi typos, a znači lik, slika, trag, biljeg

Previše toga tipično je samo za Bosnu i Hercegovinu. Dijelom i zato što je BiH država dvaju entiteta i triju etniciteta, a o netipičnoj prošlosti da se i ne govori. Prema Vladimiru Aniću tip je osnovni oblik koji je zajednički nekoj grupi predmeta i pojava po kojima se razlikuje od drugih, obrazac, uzorak, model, onaj koji se odlikuje bitnim svojstvima unutar iste vrste, izraziti predstavnik određene vrste ili sloja ljudi. Pojam potječe od grčke riječi typos, a znači lik, slika, trag, biljeg.

U Novom rječniku stranih riječi Bratoljuba Klaića stoji da je tip i forma nečega, šablona, oznaka, obilježje, žig, znak. U biologiji tip je najviša podvrsta, rod, vrsta, skupina, soj, a tip u umjetnosti je uopćen lik. Tip je i tiskarsko slovo, matrica. U prenesenom smislu riječi tip je čudak, osobenjak, prepredenjak, nastran čovjek, individuum. Prema Klaiću tipičan je onaj koji ima značajne crte, koji je po tipu, simboličan, slikovit, uzoran, primjeran, prav, istinit, propisan, karakterističan, bitan. Tipizacija je svrstavanje koje se vrši po određenim tipovima, racionalizacija gospodarske djelatnosti grupe istovrsnih poduzeća ili ustanova. Tipizirati znači srediti nešto prema tipovima ili vrstama, reducirati nešto na manje tipova, a tipski je nešto što je uobličeno po jednom modelu, tipu, tipičan, izgrađen.

U Bosni i Hercegovini postoje tipovi koji nisu dovoljno izgrađeni, a izgrađuju BiH po svom modelu. To je gotovo tipično u BiH pa je i zato BiH – netipična.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?