Vukoja pojašnjava

Što znači... Utopija

Frano Vukoja
25.04.2013.
u 10:18

Naziv otoka Utopia nastala je od grčkih riječi ou, koja znači ne, i topos koja znači mjesto (dakle, mjesto koje ne postoji)

Puno toga u Bosni i Hercegovini prava je utopija. Prema Klaićevom riječniku utopija je idealna zamišljena zemlja ili zajednica u kojoj vladaju savršeni društveni odnosi, blagostanje i sreća (prvotno naziv zamišljenog otoka “The Island of Utopia“, gdje je ostvaren socijalistički poredak u djelu engleskom mislioca Th. Morea). Naziv otoka Utopia nastala je od grčkih riječi ou, koja znači ne, i topos koja znači mjesto (dakle, mjesto koje ne postoji). Utopija u običnom razgovoru neostvariva zamisao, zamisao bez podloge, idealno stanje koje se ne može ostvariti. Isto stoji i Anićevom rječniku. Prema Klaiću utopija je sanjarenje, neostvariva zamisao, „kula u zraku“, tlapnja, idealno stanje, sreća u najvišem smislu (sve, dakako, neostvarivo). Kod starih pisaca riječ “Nigdjevo“ znači isto što i Utopija.U Hrvatskoj općoj enciklopediji navodi se kako je utopija misaona konstrukcija i politička teorija kojima se želi odbaciti postojeće političko i društveno stanje i uspostaviti novo, idealno. Dodaje se da utopija općenito označuje svaku neostvarivu zamisao, sanjariju, maštariju, težnju da se prevlada aktualna zbilja i izgradi nova, idealno zamišljena realnost.

Povijest pamti niz utopista i raznih utopija, a mnoge od njih utopile su se u utopističke težnje vezane za sadašnjost i budućnost BiH. Bh. utopisti izmišljaju toplu vodu u kojoj bi utopili BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?