SAMO U BIH

Štrajkao glađu pet dana jer mu duguju 66 plaća

strajk
Srećko Stipović
18.03.2012.
u 11:33

Semin Ajkunić je aktivirao eksploziju u krugu poduzeća Binas kako bi privukao pozornost medija. Umjesto toga, dobio je kaznenu prijavu

BiH je po svemu neobična zemlja a njezini radnici jadni, obespravljeni, poniženi, pokradeni. Jedan od takvih je i Semin Ajkunić, koji je štrajkao glađu pred kapijom poduzeća koje mu duguje 66 plaća, novac za topli obrok, prijevoz, regres itd. Ništa ne bi bilo neobično da se na ovaj potez nije odlučio kako bi policiju i pravosuđe naveo da istraži kriminalne radnje njegovih direktora koji godinama pljačkaju Binas, a radnike ne plaćaju. Kada je iz jednog od skladišta za eksplozive izmjestio određenu vrstu eksploziva, upaljače, bombe, detonirajući štapin samo 300 metara dalje opet u krugu tvornice, mislio je da će na taj način privući medije, ali i državna istražna tijela i institucije koje bi trebalo da vode brigu o sigurnosti građana. Naime u osam skladišta Binasa nalazi se više od 100 tona eksploziva koje čuvaju psi lutalice i dva čuvara bez naoružanja. Umjesto da privuče pozornost medija i nadležnih državnih agencija koje bi se pozabavile kriminalnim radnjama bivših direktora i čuvanja eksploziva, zaradio je optužnicu od županijskog tužiteljstva Srednjobosanske županije.

- Nisam lopov, navedenu robu sam sklonio također u krug poduzeća, ali to nije pomoglo. Navukao sam gnjev državnih službi i agencija pa i tužiteljstva koje je protiv mene podiglo optužnicu za sticanje protupravne imovinske koristi. Nikakvu korist nisam ostvario jer sam opet sve predao tako da nikome šteta nije pričinjena. Jednostavno želio sam ukazati na problem sustavne pljačke radnika i tvornice Binas, dakle još uvijek državne imovine. Umjesto da vlast uhiti direktore za koje postoje nepobitni dokazi da su opljačkali više milijuna na delaboraciji eksploziva, prodavali metal, mesing, aluminij u otpade, a sebi uzimali novac, optužili su mene. Za ovih 16 godina promijenili su se mnogi direktori. Prvi direktor je ostao radnicima dužan oko 20 plaća a drugi su to namirili na 66 plaća duga. Radnici imaju pravomoćne sudske presude teške 15 milijuna KM. Ali što to vrijedi u ovom društvu i državi - pita se Semin Ajkunić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?