Izborno raspoloženje

Stranačka obraćanja na rubu govora mržnje

Plakat
27.09.2012.
u 09:25

Obećali su da neće pozivati na govor mržnje, na nasilje..., ali

Dva dana pred početak službene predizborne kampanje predstavnici 35 političkih stranaka iz cijele BiH potpisali su u Sarajevu “Kodeks ponašanja političkih stranaka u izbornoj kampanji”, prvi put otkako se provode izbori u našoj zemlji. Odmah nakon toga sličan kodeks potpisale su i stranke iz Republike Srpske, tako da su bili stvoreni svi preduvjeti da imamo fer i pozitivnu predizbornu kampanju. Obećali su da neće pozivati na govor mržnje, na nasilje i svaki drugi oblik širenja nacionalne, vjerske ili rasne mržnje, kao i da neće poticati neravnopravnost spolova, širenje bilo kakvih nenamjernih ili neosnovanih optužbi, neistina i insinuacija o bilo kojem kandidatu.

Politički ciljevi

Također su obećale kako neće koristiti javna sredstva i dobra u svrhu izborne kampanje, da neće vršiti negativan politički utjecaj na tijela za provedbu izbora radi favoriziranja vlastitih političkih ciljeva, da neće utjecati na opredjeljenje birača, potkupljivanjem novcem ili darovima. Skoro sve stranke se pridržavaju nekih od ovih odredbi, ali je „pozitivna“ predizborna kampanja, ipak, izostala. Stranke svoju energiju uglavnom troše na kritiziranje i napadanje političkih protivnika. Više se govori o onome što su drugi uradili loše, nego o onome što je stranka koja se obraća spremna uraditi da se stanje popravi.

Izborna utrka

Očekivano, najoštrije riječi razmjenjuju se između stranaka koje se primarno obraćaju bošnjačkom biračkom tijelu. Tu je i izborna utrka najneizvjesnija pa je bilo za očekivati da se u borbi za glasove neće birati sredstva, usprkos potpisanom kodeksu. Međusobne optužbe SDA, SDP-a, SBB-a i SBiH često su izvan svake demokratske komunikacije, a postale su svakodnevne i sve oštrije. Nešto manje optužbi, barem za sada, ima među strankama u Republici Srpskoj, a vladajući SNSD još uvijek najviše polemizira sa SDP-om i SDA, optužujući ih za krizu u zemlji. No, ulaskom u završnicu kampanje za očekivati je izraženije sukobe SNSD-a sa SDS-om i PDP-om. Najmanje su svađalački raspoložene hrvatske stranke, što je prava novost u odnosu na ranija predizborna razdoblja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?