KRIZA

Strane vlade će odvraćati svoje građane od svih putovanja u BiH

turizam
Goran Stanzl/Pixsell
07.04.2011.
u 09:29

Bez obzira što BiH odavno nije u središtu pozornosti Europe i svijeta, nema dvojbe da se stanje prati

Posljedice političke krize u BiH osjećaju se skoro u svim oblastima. Ekonomisti upozoravaju kako ćemo tek u idućim mjesecima osjetiti stvarne efekte bezvlašća u koje smo zapali nakon općih izbora.

Nema dvojbe

Bez obzira što BiH odavno nije u središtu političke i medijske pozornosti Europe i svijeta, nema dvojbe da se stanje u BiH i te kako prati. To bi moglo potvrditi i drastično smanjenje turističkih i poslovnih putovanja u BiH. Savjetnik za makroekonomski sustav u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Dževad Šabić ne dvoji da će negativna slika o BiH, kao zemlji bezvlašća, za posljedicu imati službeno odvraćanje od turističkih i ostalih poslovnih putovanja u BiH od vlasti mnogih država. -Loša predodžba o BiH u svijetu poduzetništva i biznisa kao zemlji bezvlašća i time pravne i poslovne nesigurnosti imat će za posljedicu i službeno odvraćanje od turističkih i ostalih poslovnih putovanja u Bosnu i Hercegovinu od nadležnih ministarstava vanjskih poslova brojnih zemalja, upozorava Šabić. Očekivanja posljedica takve situacije bit će znatno manji prihodi od turizma, daljnji pad investicija i poslovnih aranžmana, uključujući zainteresiranost stranaca za privatizaciju u BiH. Neke štete su već načinjene. Naime, propuštene su brojne prilike da se osiguraju novčana sredstva iz inozemstva, jer se kriza dogodila u kritičnom razdoblju prijeloma dviju poslovnih i planskih godina, od listopada prošle do ožujka ove godine, kada se svode računi, utvrđuju prioriteti, uspostavljaju rang-liste budućih odabranih partnera, planiraju namjene i korisnici proračuna, fondova EU-a, banaka i drugih financijskih i međunarodnih institucija i organizacija.

Strani turisti

Kada je u pitanju opasnost od smanjenog priljeva stranih turista u ljetnoj sezoni, ostaje nada da će većina, ipak, poslušati preporuku američkog turističkog časopisa Conde Nast Traveler da posjete BiH odmah dok je stanje u zemlji kaotično. Kada sve proradi i situacija se sredi, upozoravaju Amerikanci potencijalne turiste, putovanje u BiH više neće biti avantura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?