PROMJENE

Stranim državljanima koji ne plate porez zabraniti izlazak iz zemlje

gužva na granici,bregana,granica (1)
Goran Stanzl/Pixsell
16.07.2012.
u 10:51

Pripremaju se nova, jasnija ali i oštrija pravila za kretanje i boravak stranaca u BiH

Zbog potrebe usklađivanja legislative s europskom BiH priprema usvajanje izmjena postojećeg Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu. Ako prijedlog Vijeća ministara bude usvojen, oblast kretanja i boravka stranaca u BiH bit će regulirana kao i u EU.

Razlike u zakonima

Trenutačno to nije slučaj pa, primjerice, bh. propisi ne predviđaju uzimanje biometrijskih podataka od stranih državljana u svim postupcima imigracije i azila u kojima to propisuju zakoni EU-a. Predloženim izmjenama se definira i upravni postupak prilikom skraćenja, ukidanja ili produžetka mjere protjerivanja sa zabranom ulaska, a uvedene su i mjere kojima se potiču stranci da otvaraju poduzeća u BiH i zapošljavaju bh. državljane. Važećim zakonom propisana je viza B, a u postupcima izdavanja, poništenja ili skraćenja viza nisu propisani pravni lijekovi, što nije sukladno odredbama Schengenskog kodeksa o granicama. Propisana je i mogućnost stavljanja stranca pod nadzor, ali nije propisano maksimalno vrijeme nadzora. Novina je i što će se, uz odgovarajuće obrazloženje nadležnog tijela, moći zabraniti izlazak iz BiH stranim državljanima do 30 dana. Do sada se događalo da su porezne uprave u BiH tražile od Službe za poslove sa strancima da se zabrani izlazak iz zemlje strancima koji nisu izmirili porezne obveze, ali takvim zahtjevima, zbog nepostojanja zakona, nije moglo biti udovoljeno.

Uništavali dokumente

Konačno će se stati u kraj i praksi koju su do sada često koristili ilegalni migranti uhvaćeni na teritoriju BiH. Oni su bacali ili uništavali osobne dokumente, a potom izbjegavali bh. vlastima otkriti vlastiti identitet i državljanstvo. Sadašnji zakon propisuje da se takve osobe stavljaju pod nadzor, ali nije predviđena mjera protjerivanja iz BiH. Novim prijedlogom to se ispravlja. Do sada se često događalo da stranci, uglavnom državljani susjednih država, na tržnicama ili ulicama prodaju robu bez odobrenja, a da ih vlasti nisu mogle sankcionirati, jer zakon to nije predviđao. Po novom prijedlogu, uz otkaz boravka strancu koji nelegalno obavlja poslove u BiH može se izreći i mjera zabrane ulaska u zemlju. Ista mjera moći će se izreći i svakom drugom strancu čija nazočnost u BiH predstavlja prijetnju javnom poretku ili sigurnosti BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?