DOZNAJEMO

Strasbourg ruši odluke Suda BiH o ratnim zločinima

Paddy Ashdown
27.02.2012.
u 09:17

Odvjetnici osuđenih za ratne zločine tvrde da je Međunarodni sud pravde zatražio da se obnove sudski postupci, naloživši smanjivanje zatvorskih kazni u BiH

Dramatičnije posljedice po državu BiH od slučaja Sejdić-Finci, imat će presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu, ukoliko se potvrdi da je prihvaćena žalba odvjetnika koji su upozorili da se u BiH retroaktivno primjenjivao novi Zakon o ratnim zločinima koji je u praksi donio dvostruko ili trostruko više zatvorske kazne od onih koje su bile predviđene bivšim, jugoslavenskim zakonima koji su vrijedili u vrijeme izvršenja zločina.

Javna tajna

O tome bruje pravosudni krugovi, suci, tužitelji, odvjetnici koji sudjeluju u procesima pred Sudom BiH, navodeći da bi očekivana presuda mogla tektonski poremetiti sadašnje odnose koje brani dio međunarodne zajednice i vodstvo suda.
Da apsurd bude još veći, za isto kazneno djelo je moguće dobiti dvostruko manju ili višu kaznu, ovisno o tome vodi li postupak Sud BiH, koji je ustvrdio praksu retroaktivne primjene kaznenog zakonodavstva, ili pak Županijski sud u Mostaru koji primjenjuje stari zakon iz Jugoslavije. Odvjetnik Ismet Mehić, koji zastupa Iračanina s bh. putovnicom Abduladhima Maktoufa, tvrdi da je prema informacijama kojima raspolaže, Sud za ljudska prava u Strasbourgu već odlučio u korist njegova klijenta. 
- Očekivali smo da se odluka objavi još u lipnju prošle godine. No, po informacijama koje imamo čeka se zajednička odluka u vezi ukupno tri slučaja, o kojima imam informaciju da su se žalili. Objava te odluke bi trebala biti vrlo skoro i obuhvatit će tužbe triju osoba koje su upućene Strasbourgu, rekao je za Večernjak odvjetnik Mehić. Maktouf je osuđen i odslužio je kaznu za ratne zločine nad Hrvatima u srednjoj Bosni, a poznato je kako je proceduru Suda u Strasbourgu prošao i slučaj Gorana Damjanovića, koji je osuđen pred Sudom BiH na 11 godina zatvora.

Blaži zakon

Istodobno, zastupnica BiH pred Europskim sudom za ljudska prava Monika Mijić tvrdi, međutim, da odluka suda nije donesena, dodajući kako sud obično 15 dana prije odluke najavi njezino donošenje. Sud BiH je u presudama naveo kako je primjenjivao blaži zakon iz 2003. budući da u njemu nema smrtne kazne kao što je slučaj jugoslavenskog zakona. Novi zakon, međutim, donosi raspon kazni od 10 do 45 godina, dok je stari predviđao maksimalne zatvorske kazne do 15 godina.

Bivša dugogodišnja sutkinja, odvjetnica Nada Dalipagić iz Mostara smatra kako je praksa Suda BiH neprihvatljiva. 
- Neshvatljivo je da se ne primjenjuje uvijek onaj zakon koji je blaži za osobe koje se procesuiraju. To zasigurno nije novi zakon koji se sada primjenjuje za ratne zločine, nego zakon iz bivše Jugoslavije. Zašto? Zato što je u starome zakonu bila predviđena kazna zatvora do 15 godina i smrtna kazna. Budući da je ukinuta smrtna kazna, sada se može primjenjivati kazna do 15 godina jer je povoljnija za optužene, rekla je Dalipagić.

Komentara 2

AN
Ana33
18:49 27.02.2012.

Zašto je \"to\" tako?! Muslimani su sudili strogo... kažnjavali Hrvate i Srbe... Dok su svoje \"osuđivali\"... LAKRDIJAŠKI!!!

Avatar bucalo
bucalo
23:15 27.02.2012.

meni ovdi nije jasno tko zivi u 15?? nekoj, muslimi il mi ,e je nam vlast uz pomoc muslima su sklonuli naseg jedinog aduta V,Adamovica i sad nas lagano la sigu eb.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?