UŽAS

Stravičan požar u podgori, izgorjelo 500 hektara šume

hutovo
VL FOTO
16.10.2011.
u 11:39

Vatrena stihija dramatičnih razmjera uništila je do temelja Park prirode Hutovo blato

U Parku prirode Hutovo blato ovih se dana najbolje mogu vidjeti i osjetiti sva prirodna moć i ljudska upornost i izdržljivost. Sve je to vezano uz veliki požar u ovom prekrasnom dijelu prirode koji se ne zaustavlja već tri dana. U jednom trenutku u opasnosti su bili i ljudski životi, tj. vatra je došla blizu motela Parka oko kojeg je bilo i dosta izletnika i turista. No, zahvaljujući nadljudskim naporima čapljinskih vatrogasaca i osoblja PP-a Hutovo blato, spriječena je velika katastrofa. Vatra i gusti dim prekrili su ne samo Park prirode nego i susjedna čapljinska naselja.

“ Nismo vozilom smjeli ući u sami močvarni dio jer bismo zasigurno zaglavili i ne bismo se kasnije mogli izvući. Naviknuli smo na velike požare, ali je ovo nešto posebno jer vidite kako vjetar raspiruje vatru i onda je širi svuda uokolo pa i ne znate odakle prijeti opasnost. Uglavnom, već treći dan smo na ovom području i dežuramo kako bismo spriječili i najmanju opasnost za ljude i imovinu Parka prirode”, kazao je Mate Jurković, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Čapljina. Sada je to samo spržena zemlja i na sve strane vidljivo je samo crnilo, tj. zgarišta. Za našeg posjeta vatra se ponovno aktivirala u blizini usidrenih brodica kojima se inače ide u poznati fotosafari kroz rijeke i močvaru Hutova blata. Točnije, vatra je jučer gutala i ono malo šume i niskog raslinja koje nije izgorjelo dan prije. Cijelo je područje bilo u velikom gustom dimu od kojeg se jedva disalo, a nije se mogao vidjeti ni prst pred okom. Sve to nije uplašilo skupinu dječaka biciklista iz obližnjih naselja koji su jučer došli vidjeti gdje još gori i što je vatra sve uništila. “Ovo je gore nego jučer, zovite vatrogasce…”, vikali su dječaci nakon što su samo desetak metara ispred sebe vidjeli vatru. Brzo su skočili na svoje bicikle i navrijeme se povukli ispred vatre i dima koji su „okupirali“ i sami nasip u blizini motela Park.

 “Izgorjelo je više od dvije i pol tisuće hektara, a najteža je situacija u tom gornjem blatu gdje je izgorjelo 90 posto močvare. Ovo je najveći požar u proteklih 15 godina, tj. od proglašenja Parka prirode, a ni najstariji mještani okolnih naselja ne pamte ovakvo što. Problem je jak vjetar koji velikom brzinom širi vatru. Žalosno je da se protiv vatre borimo samo čapljinski vatrogasci i nas nekoliko iz samog Parka prirode. Nitko od nadležnih državnih ili županijskih institucija nije nas uopće kontaktirao, a kamoli da su upitali treba li nam pomoć. Zvali su samo iz Svjetskog fonda za zaštitu okoliša te izrazili zabrinutost zbog situacije u Parku prirode. Već sada se može govoriti da će biti ogromne štete i posljedice po biljni i životinjski svijet u Hutovu blatu”, govori nam Nikola Zovko, ravnatelj Parka prirode.

Izrazio je sumnju da je požar, koji je izbio u Parku prirode, podmetnut jer se, kako je ustvrdio, ovakvo što nikada nije dogodilo u Hutovu blatu. Zovko je kazao da u Hutovu blatu ima puno krivolovaca, da čuvari Parka dvije godine nisu primili plaću pa prostor nitko i ne nadzire.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?