OSTVAREN SAN

Studenti FMOZ Mostar posjetili CERN u Švicarskoj

cern
VL FOTO
17.04.2012.
u 09:21

Njihov san je bio posjetiti Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN) pored Ženeve i ostvario se

Da snovi mogu postati stvarnost pokazale su studentice fizike Marija Topić i Josipa Madunić FPMOZ-a Sveučilišta u Mostaru. Njihov san je bio posjetiti Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN) pored Ženeve. No, želje se ne ispunjavaju same od sebe, za njihovo ostvarenje trebalo je biti uporan ali i uložiti dosta truda, ali i imati sreće.

Na njihovu sreću, sve se poklopilo, a naišle su na razumjevanje svojih profesora.

Prvi posjet iz BiH

- Predložili smo to našoj profesorici dr. Slavici Brkić, kojoj se svidjela takva ideja. Njome se oduševim i dekan dr. Zoran Primorac i krenulo se s pripremama. Ipak, na našem fakultetu radi i gospodin dr. Željko Antunović, koji radi u Cernu, i to je već bila dobra osnova za realizaciji našeg sna, kaže studentica Marija Topić.

Tako su studenti fizike FPMOZ-a u pratnji svojih profesora i asistenata, a u organizaciji matičnog fakulteta i CERN-a krenuli u Cern na studijsko putovanje. Inače, to je prva takva posjeta studenata fizike iz Bosne i Hercegovine CERN-u.

Prema riječima njihovih domaćina i organizatora programa i smještaja prof.dr. Željka Antunovića (University of Split and CERN, Sveučilište u Mostaru) i prof. dr. sc. Ivice Puljka (University of Split and CERN) to je bila najsadržajniji posjet studenata CERN-u. Tijekom tri dana prisustvovali smo predavanju prof. Željka Antunovića, posjetili CMS i ALICE eksperimente, izložbene prostore i muzeje Globo i Microcosmo. Posjeti su bile praćeni predavanjima prof. Antunovića i Puljka, dr. Predraga Milenovića s Univerziteta u Beogradu, Senke Đurić s Ruđera Boškovića, dr. Danila Vranića s CERN-a.

Nitko sretniji

Nakon povratka, nitko sretniji od skupine koja je posjetila “hram fizike”, kako studenti tako i profesori.

- Ja bih posebice zahvalio našem suradniku Antunoviću, koji nam je pomogao pri realizaciji ovog projekta, ali i sve učinio da se naši studenti ugodno osjećaju ali i da se upoznaju s radom takve jedne renomirane ustanove, rekao je dekan dr. Zoran Primorac.

- Sad mi je jasno koliko ne znam. Posjet me oduševio i u meni stvorio glad za znanosti. Želja bi mi bila da jednoga dana radim u tom institutu, rekla je studentica Josipa Madunić, jedna od organizatora putovanja.

Ključne riječi

Komentara 1

DJ
di-je-pero
12:22 18.04.2012.

Gladna za znanošću :)) hahaha Pa pojedi nešto bona..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?