PITANJE NAKNADA

Suci tuže državu BiH zbog diskriminacije

sudnica
04.06.2012.
u 09:24

Ukupno 98 sudaca i drugih djelatnika Suda BiH traži pravo na naknade

Zanimljiv proces pokrenut je pred Sudom BiH. Državni suci i drugi zaposlenici Suda BiH pred istim tim sudom pokrenuli su tužbu protiv države zbog diskriminacije, odnosno uskraćivanja prava na topli obrok, troškove prijevoza i odvojenog života.

Optužbe sudaca

Ukupno 98 državnih sudaca i drugih zaposlenika Suda BiH u svojoj tužbi tvrdi da im je nanesena šteta od 799.500 KM zbog uskraćivanja prava na spomenute naknade. Kako tvrde, suci, tužitelji i drugo stručno osoblje zaposleno u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine su jedina kategorija zaposlenika na teritoriju BiH koja nema pravo na navedene naknade, što predstavlja diskriminaciju koja se ne može opravdati bilo kakvim objektivnim i razumnim postupanjem zakonodavca. Tvrde i kako su pravo na topli obrok, troškove prijevoza i odvojenog života neka od temeljnih prava zaposlenika, a na što imaju pravo i po općim kolektivnim ugovorima koji su na snazi u oba entiteta. Uz to, napominju kako su sva ta prava osigurana zaposlenicima svih ostalih institucija na državnoj razini. Suci i drugi zaposlenici Suda BiH u svojoj tužbi izravno optužuju vlast i za ugrožavanje neovisnosti pravosuđa. - Navedenim postupanjem zakonodavne vlasti, krši se načelo podjele vlasti, a ukoliko sudska vlast nije dovoljno financirana ili je financirana ovisno o volji druge vlasti, utoliko je neovisnost i djelotvornost sudske vlasti manja, a materijalni status sudaca ne samo da nije zaštićen od nepovoljnih ekonomskih kretanja, nego je u potpunosti ovisan o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, što je suprotno međunarodnim standardima, navodi se u obrazloženju tužbe.

Odluka zaustavljena

Ipak, odlučivanje suda o tužbi privremeno je zaustavljeno, dok na zahtjev Šahbaza Džihanovića, postupajućeg suca u ovom predmetu, ne stigne očitovanje Ustavnog suda BiH o tome je li Zakon o plaćama i naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH u suglasnosti s državnim Ustavom. Ustavni sud je, kako doznajemo, već uzeo u razmatranje dostavljeno pitanje. Potvrđuje to i podatak da je Ustavni sud zatražio službeno očitovanje Parlamentarne skupštine BiH o spomenutim navodima i tvrdnjama da je zakon kojim se reguliraju plaće i druge naknade u pravosudnim institucijama na državnoj razini protuustavan. Naime, Ustavni sud smatra Parlamentarnu skupštinu BiH stranom u postupku, pa je njezino očitovanje više nego potrebno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?