izvještaj UN-a

Sudan rabi kemijsko oružje, "po naredbi" se granatiraju civili

sudan, vojska
Reuters
18.07.2011.
u 10:16

Jedan od UN-ovih nezavisnih suradnika posvjedočio je da buldožeri zatrpavaju tijela u masovne grobnice

Sudan "po naredbi" granatira civile i simpatizere pobunjenika te rabi kemijsko oružje, a sukobi se u planinskom području Nuba pojačavaju, piše u UN-ovim izvještajima, javlja Telegraph. Istodobno, vlasti u zemlji ne dopuštaju UN-ovoj misiji da zaštiti ljude.

– Nemamo pristanak za provođenje zaštite ljudskih prava i nadzora u Južnom Kordofanu – potvrđeno je u jednom od izvještaja, a izvori bliski sudanskoj Građanskoj oslobodilačkoj vojsci na jugoistoku zemlje tvrde da je najmanje 3000 ljudi ubijeno ili nestalo od početka sukoba u lipnju.

Nemoguće je potvrditi ove tvrdnje jer je vlada u Khartoumu, vođena Omarom al-Bashirom, zabranila pristup snagama UN-a ili bilo kakvim "došljacima“.
– Napadi su u potpunosti potkopali UN-ovu mogućnost ispunjavanja osnovnih zahtjeva na ovom području – piše u izvještaju.

Kako izvještava UN-ov Odjel za ljudska prava u Khartoumu, napadi na UN-ove snage u Sudanu toliko su jaki da sama osuda tih djela nije dovoljna. U izvještaju  postoji i svjedočanstvo jednog od UN-ovih nezavisnih suradnika koji tvrdi da je vidio kako buldožeri zatrpavaju tijela u masovne grobnice u mjestu Tillu, šest i pol kilometara udaljenom od Kaduglija, glavnog grada južnog Korofana.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije