HAAG

Sude Herceg - Bosni, a optužuju službeni Zagreb

scott
VL FOTO
08.02.2011.
u 08:55

Tužitelj iznio teške optužbe na račun službenoga Zagreba i Franje Tuđmana

Nakon devet mjeseci stanke, jučer je konačno počelo iznošenje završnih riječi u predmetu protiv Jadranka Prlića i ostalih optuženih Hrvata. Tužitelj Scott je započeo iznošenje završne riječi tužiteljstva potresnim svjedočenjem tada 14-godišnje djevojčice o događajima u Stupnom dolu. Tužitelj je detaljno prenio njezino svjedočenje o zločinu koji se dogodio u ovom selu, a događaji u Dretelju su također našli svoje mjestu na početku završne riječi tužiteljstva. Tužitelj Scott je kao kreatora Herceg Bosne označio službeni Zagreb iz kojega su, prema njegovu mišljenju, išle sve zapovijedi, a ništa se nije radilo bez odobrenja Franje Tuđmana. - Projekt Herceg Bosne je išao od vrha prema dolje. A država se na pravi iz dvadeset centara nego samo jednog, naglasio je tužitelj, jasno stavljajući do znanja kako se politika Hrvata, bez obzira na granice, vodila iz Zagreba.

Zaključci tužiteljstva

- I Jadranko Prlić je potvrdio kako je plan Herceg Bosne podržan iz Zagreba i kako je on provodio samo ono što mu je naređeno. General Praljak je potvrdio istu tu priču. General Petković je rekao kako je civilna vlast imala apsolutnu kontrolu nas vojskom. I opet, Praljak je to potvrdio. Rat je vodila jedna mala kasta moćnika koja je imala civilnu i vojnu vlast. Ništa se nije događalo slučajno, sve je bilo pomno planirano. I ljudi koji su optuženi i koji sjede ovdje su provodili ono što im je naređeno, rekao je u uvodu završne riječi tužitelj Scott. On je veliki dio svoga jučerašnjeg dijela izlaganja posvetio Franji Tuđmanu i njegovu djelovanju. Više puta je Scott konstatirao kako je Tuđmanova temeljna ideja bila uspostava Banovine Hrvatske, što je podrazumijevalo raspad BiH i pripajanje njenih dijelova Hrvatskoj. U prilog ovome, citirao je izjave pojedinih hrvatskih čelnika koji su svjedočili pred Haaškim sudom ili su događaje iz rata opisivali u svojim knjigama. - Josip Manolić je pred ovim sudom ustvrdio kako je Tuđman bio opsjednut idejom Banovine Hrvatske i kako se sve radilo kako bi se vratio teritorij iz 1939. godine. On je rekao kako je u to vrijeme uspostavljanje Banovine Hrvatske bio glavni cilj hrvatske politike. Ovakve stavove kasnije je potvrdio i tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić. On je u svojoj knjizi napisao kako je Tuđman često govorio o Banovini Hrvatskoj i bavio se tom mišlju. I tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj je upozoravao kako je Tuđman opsjednut idejom Banovine Hrvatske, rekao je tužitelj Scott. Osvrnuo se i na navodne sastanke Tuđmana i Miloševića koji su navodno bili dogovorili podjelu BiH, a Bošnjacima bi ostavili Sarajevo i uže područje oko toga grada. - Oni koji su bili političke vođe Herceg Bosne i vojni dužnosnici HVO-a podržavali su stavove Tuđmana i slušali su naredbe Zagreba, zaključio je tužitelj. Jučer su prezentirane i četiri točke koje su navodno bile “zvijezde vodilje” u projektu stvaranja Herceg Bosne.

Četiri točke

- Kao prvo, sve je dolazilo s vrha, sve naredbe, odluke i planovi. Druga stavka je bila teritorij koji je trebalo zaokružiti i na kraju pripojiti Hrvatskoj s ciljem stvaranja Banovine Hrvatske. Kao treće, prostor koji je trebao biti u Herceg Bosni bi bio naseljen skoro isključivo Hrvatima, a vlasti su bile spremne i na velike akcije preseljenja stanovništva. I kao četvrta točka, bilo je hrvatstvo. Svugdje su morale biti zastave Hrvata, imali bi svoje dokumente, novac i ostala obilježja jedne neovisne države, rekao je tužitelj Scott tijekom jučerašnjeg suđenja. Nakon priče o ulozi službenog Zagreba u BiH, tužitelj je krenuo u obrazlaganje uloge Mate Bobana, naravno, iz svoga kuta gledanja. Bobana su predstavili kao tvrdog hrvatskog nacionalista, koji ništa nije radio bez odobrenja Zagreba i koji je dijelio sve ideje koje je Tuđman imao. Scott je naglasio kako se Boban javno, pa i pred stranim novinarima zalagao za kantonizaciju BiH ili podjelu na provincije, a kako je zaključio tužitelj, krajnji cilj je bilo pripajanje Hrvatskoj i provođenje Tuđmanove ideje Banovine Hrvatske. - Oni nisu otvoreno zastupali podjelu BiH, ali na sastancima s Miloševićem i srpskim predstavnicima su isticali kako BiH ne može opstati. Oni su se u svojim izjavama oslanjali na izjave srpskih lidera koji su u pravilu u javnosti bili radikalniji od svih ostalih, navelo je tužiteljstvo. Jučer je prikazan i film u trajanju od četrdeset minuta, a koji govori o navodnom stvaranju Velike Hrvatske. Tužiteljstvo je na ovaj način željelo naći potvrdu za sve navode koje su jučer iznijeli u svojoj završnoj riječi. Film govori o ulozi Hrvatske u ratu u BiH, o odnosu Tuđman - Milošević, te navodnim pregovorima koje su vodila njih dvojica u podjeli Bosne i Hercegovine. Ovaj film je već ranije puštan u sudnici tijekom ovoga procesa.

Tužiteljstvo bi trebalo i iduća dva dana iznositi završne riječi u ovom predmetu, tijekom kojega će iznijeti i ostale zaključke sa svoje točke gledišta.

Ipak, nitko nije očekivao da će za glavnog krivca Haaško tužiteljstvo u ovom predmetu označiti službeni Zagreb, pa se jučer s razlogom postavljalo pitanje kome se sudi u ovom predmetu, za koja djela i koja je uopće odgovornost Prlića i ostalih.

Ključne riječi

Komentara 1

DZ
dzalic
11:46 08.02.2011.

Gospodine Karacicu ja neznam kad ste se vi rodili pa se cudite kome se sudi iHagu Kažete Herceg Bosni ili Hrvatskoj , a možda ste Vi ipak rodjeni poslije 2000- te godine pa pisete onako kako vam kažu i koliko vam plate .Sada bi najbolje kako vi to pisete osuditi ovu šestoricu Bosanski Hrvata na 240 god zatvora žrtvovati ljude samo zato sto su provodili neciju politiku koja je činise ipak dolazila iz Zagreba.A ovo potvrdjuje tezu da su uvijek Bosanskohercegovacki Hrvati za Zagreb davali svoje živote a isti taj Zagreb se prema nama ne odnosi ni macehinski a kamoli materinski Nasim svim uznicima i Herceg Bosne i Hrvatske želim neka im dragi Bog i Medjugorska gospa pomogne da izdrže. Bog i svi Hrvati

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?