Situacija alarmantna

Šuga se širi, broj oboljelih dvostruko porastao

Šuga
19.03.2013.
u 09:07

U prva dva mjeseca 2012. na području Hercegovačko-neretvanske županije zabilježeno je 42, a u prva dva mjeseca ove godine 89 oboljelih

Na području HNŽ-a u veljači ove godine registrirano je 38 oboljelih od šuge (scabies), što je skoro dvostruko više nego u veljači 2012. godine, kada je registrirano 22 oboljelih, upozorio je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Erdin Alajbegović. Po njegovim riječima, najveći broj oboljelih u veljači ove godine zabilježen je u Mostaru, njih 20.

Alajbegović je istakao kako je očito da nitko ništa ne poduzima na rješavanju problema šuge u HNŽ-u te da su, prije svega, zatajile nadležne institucije.

“Imamo program rješavanja scabiesa na području HNŽ-a, koji smo podnijeli županijskoj Vladi, ali nitko ne reagira i ako broj oboljelih bude i dalje rastao, očekivati je da će u ovoj godini u HNŽ biti oko 600 oboljelih”, kazao je Alajbegović dodavši da je u prošloj godini u ovoj županiji registrirano 329 oboljelih od šuge. Inače, u prva dva mjeseca prošle godine na području HNŽ-a zabilježeno je 42, a u prva dva mjeseca ove godine 89 oboljelih od šuge. Valja naglasiti kako se oboljenje javlja u svim općinama ove županije, a najrasprostranjenije je u Mostaru. Podsjetimo, samo u prvih petnaestak dana veljače u HNŽ-u registrirano je 11 oboljelih od šuge, od tog broja jedna osoba je registrirana u Neumu, jedna u Čapljini, četiri u Konjicu, te pet u Mostaru. Pojavu šuge u HNŽ-u komentirala je i u veljači i Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koja je istaknula kako postojanje ove bolesti nije nova informacija. Ravlija je objasnila da, s obzirom na to da se ova bolest prenosi dodirom ili kontaktom s garderobom oboljelog, najčešće i nastaje u obiteljima, posebno u onima koje žive u lošijim higijenskim uvjetima i u skučenom prostoru. “Uzročnik joj je parazit koji napada kožu, kopa kanale, polaže jaja i izaziva svrab, prvo na rukama i ostalim dijelovima tijela. Nekada poznata kao bolest siromašnih, danas, kažu stručnjaci, nema razlike. Mogu je dobiti i oni koji vode računa o higijeni ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom ili predmetom”, kazala je Ravlija

Ključne riječi

Komentara 4

OP
ops
10:36 19.03.2013.

Ovdje su recepti: 2,5% (djeca) 10 puta razrjeđivanje Rp: permetrin 25% RK InfectoPharm Ungt 10,0. emuls. AQUOS. 100,0 mfungt. 5% (odrasli) 10 puta razrjeđivanje Rp: permetrin 25% RK InfectoPharm Ungt 20,0. emuls. AQUOS. 100,0 mfungt. Ah, da: krevet i tijeloo oprati treba mijenjati nakon tretmana i oprati barem 60 stupnjeva. Također emitiranje na četiri dana trebalo biti dovoljno za protjerati zvijeri, jer samo oni mogu živjeti i na ljudima.

OP
ops
10:37 19.03.2013.

Liječenje Liječnik propisuje posebnu milbenabtötendes sredstva kojima cijelo tijelo je redovito nekoliko dana biti gumiran. Jak svrbež je ublažena s drugim lijekovima, na primjer, masti, gelovi ili kapi. Čovjek ne bi trebao ispočetka, čak i ako je to teško. Do Do grebanje kože također mogu biti zaražena bakterijom koja je. Također je važno promijeniti istrošene odjeće, a plahte i ručnici svakodnevno. Ako pranja se kuha, novčića umrijeti. Ako to nije moguće, ta odjeća ne treba nositi za nekoliko dana. Razlog je u tome što su grinje odumiru nakon nekoliko dana bez fizičkog kontakta. Članovi obitelji i spolni partneri također bi trebao biti ispitan od strane liječnika i liječi u nekim okolnostima.  Permetrin krema pomaže! Ova krema je do sada samo na međunarodnom ljekarne. To nije problem, oni mogu dobiti bilo ljekarnu.

OP
ops
10:39 19.03.2013.

Uzrok mangan U bolesti uzrokuju grinje se prenose putem seksualnog odnosa ili odjevnih predmeta od osobe do osobe. Oni su tada riješiti na gornjem sloju kože. Na osjetljivim dijelovima tijela su nosili u kožu, kao grinje samo u ljudskoj kožii mogu preživjeti dulje vrijeme. Povlaštene smješteni su između prstiju, genitalije ili pregibač površine podlaktice. Tu, ženski grinje bušilica programi i položiti jaja.   Simptomi   Nakon što su grinje osjećaju toplinu, oni puzati iz svojih jazbinama na površini kože. To se osobito događa noću u topli krevet. To je vrlo jak svrbež uzrokuju noćne, što bolest također je dao svoje ime. Tipično šuga i male crvene lumps u koži. Ovi crveni čvorići izgledaju kao da su dignute s olovkom. U crne točke su ponekad vidljivi su grinja jaja. U masivno svrbež čvorovi, ranice, a koža scaliness uglavnom se nalaze u području rukama pogotovo između prstiju, na Fußkanten, ispod pazuha i prepone i penis. (Glava i vrat, a rijetki)  

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?