SAMO U BIH

Svaku riječ nekih zastupnika platili smo tisuću maraka

parlament
VL FOTO
21.11.2011.
u 09:48

Vječiti predsjednik SDP-a i zastupnik s najdužim stažom u Parlamentu BiH imao je tek dvije rasprave i dvije replike na 10 zasjedanja

Prošlo je skoro godinu dana od početka konstituiranja novog saziva Parlamentarne skupštine BiH, a podaci koje revnosno prikuplja nevladin sektor pokazuju da su mnogi parlamentarci prespavali ovih 12 mjeseci, kao da su i oni u tehničkom mandatu.

Prokockati povjerenje

Već sada se može kazati da su mnogi zastupnici na dobrom putu da prokockaju povjerenje koje su im građani dali na izborima, ali i goleme novčane iznose koje mjesečno dobivaju za svoj (ne)rad iz državne blagajne. Podaci Centra civilnih inicijativa (CCI) govore da je u prvih devet mjeseci ove godine ukupno 11 zastupnika u Zastupničkom domu pokrenulo 13 inicijativa, a najviše, tri, imala je zastupnica Nermina Zaimović-Uzunović (SDP).

Ukupno 29 zastupnika postavilo je 124 zastupnička, dok 10 njih nije imalo za potrebu pitati bilo što. Samo tri zastupnika imali su 49 diskusija i to Beriz Belkić (SBiH) i Šefik Džaferović (SDA) po 17, a Dušanka Majkić (SNSD) 15, što iznosi skoro četvrtinu od ukupnog broja diskusija u navedenom razdoblju. Najviše puta kolegama je replicirao zastupnik Drago Kalabić (SNSD) – 13 puta.

Za razliku od ovih i još nekih zastupnika, koji su očito ozbiljno shvatili ulogu i povjerenje koje su im dali birači na prošlogodišnjim izborima, ima nemali broj onih kojima je jedina aktivnost u vrijeme zasjedanja parlamentarnih domova bio ručak u skupštinskom restoranu.

Po neaktivnosti na parlamentarnim zasjedanjima prednjači Vesna Krstović-Spremo (PDP) koja je na 10 sjednica tek dva puta sudjelovala u raspravi, dok je njezin kolega iz SDS-a, Darko Babalj imao jednu repliku više.

Skupo plaćanje

Kreator politike „Država za čovjeka“ i zastupnik s najdužim stažom u klupama državnog parlamenta Zlatko Lagumdžija (SDP) na 10 zasjedanja samo se četiri put javio za riječ. Dvije diskusije i dvije replike sve je što je u prvih devet mjeseci Lagumdžija uradio na parlamentarnim zasjedanjima.

Imajući u vidu da mjesečna primanja zastupnika dostižu i 5.000 KM, ispada da smo svaku riječ izgovorenu riječ pojedinih parlamentaraca platili tisuću maraka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?