Istraživanje

Sve se više koristi čvrsto gorivo za grijanje i kuhanje

Drva
14.03.2013.
u 11:14

Korištenje 
čvrstog goriva za pripremu hrane zastupljenije je u RS-u nego u FBiH

Više od tri milijarde stanovnika u svijetu koristi čvrsta goriva za zadovoljenje osnovnih energetskih potreba, uključujući kuhanje i grijanje. Priprema hrane i grijanja na čvrsta goriva dovode do stvaranja visokih koncentracija dima u zatvorenom prostoru koji sadrži složenu mješavinu zagađivača opasnih za zdravlje. Tako korištenje čvrstih goriva povećava rizik od obolijevanja od akutnih respiratornih bolesti, upale pluća kronične bolesti pluća i karcinoma. Unatoč tomu, uporaba čvrstog goriva u BiH je u viskom postotku.

Najviše se koristi drvo


Ovo je otkrilo nedavno objavljeno istraživanje višestrukih pokazatelja u BiH, koje je po svom obujmu najveće u zadnjih deset godina. Istraživanjem je obuhvaćena i upotreba čvrstog goriva u kućanstvima na cijelom prostoru BiH. Osnovni pokazatelj za praćenje korištenja čvrstih goriva je postotak stanovništva koje koristi čvrsta goriva kao osnovni energent za pripremu hrane u kućanstvu. Prema rezultatima istraživanja, u BiH pripremu hrane na čvrstom gorivu koristi 70 posto kućanstava, dok nešto niži postotak kućanstava u tu svrhu koristi električnu energiju, konkretno 21 posto. Kada je u pitanju prostor cijele BiH, korištenje čvrstog goriva za pripremanje hrane je više zastupljeno u RS-u sa 74 posto, dok je u Federaciji pripremanje hrane na čvrstom gorivu zastupljeno sa 67 posto. Promatrano prema tipu naselja, razvidna je razlika između gradskih i seoskih sredina pri čemu se za pripremanje hrane čvrsta goriva koriste u 83 posto seoskih i 47 posto građanskih kućanstava.

Pad standarda

No, nije teško primijetiti da se i u gradu unatoč komfornijem životu, ali i sve slabijem standardu stanovništva sve više koristi čvrsto gorivo za grijanje i pripremanje hrane. Kada su u pitanju vrste goriva koja se koriste u kućanstvima, najveći postotak kućanstava za kuhanje koristi drvo - 69 posto, pri čemu najviše kućanstava u RS-u čak 73 posto koristi drvo i nešto manje u Federaciji 67 posto. Prirodni plin koristi 2,3 posto kućanstava u FBiH te samo 0,2 posto u RS-u. Električnu energiju u RS-u također koristi manji broj kućanstava u odnosu na Federaciju. Tako u RS-u električnu energiju za kuhanje koristi 17 posto kućanstava dok u FBiH 23 posto kućanstava koristi električnu energiju za kuhanje. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da postotak kućanstava koja imaju posebnu prostoriju za kuhanje raste s imovinskim stanjem i najveći je kod onih boljeg imovinskog stanja, oko 76 posto, te da nema jasnih razlika o ovom pitanju u odnosu na razinu obrazovanja nositelja kućanstava, navodi se na kraju segmenta koje se odnosi na istraživanje o upotrebi čvrstog goriva u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?