Problem

Sve više onih koji su skloni patološkom kockanju u BiH i RH

Seminar
14.10.2012.
u 10:15

Kockanje je problem ne samo pojedinca već i obitelji

Drugog dana seminara “Ovisnost o igrama na sreću između bolesti i osobne - društvene odgovornosti“, koji se do 14. listopada održava u dvorani sv. Jakova u Majčinu selu u Bijakovićima u župi Međugorje o temi “Iskustva tretmana osoba sklonih patološkom kockanju“, pred više od stotinu posjetitelja, govorio je doc. dr. sc. Zoran Zoričić.

Patološki kockari

On je pojasnio iskustva tretmana patoloških kockara i njihovih obitelji kroz prve skupine koje su formirane u Zagrebu i koje u ovom trenutku imaju petogodišnje iskustvo.Naglasio je bit tretmana na obiteljskom programu istaknuvši kako je patološko kockanje problem kako pojedinca, tako i cijele njihove obitelji. Posebno je istaknuo potrebe primarne prevencije, tretmana i rehabilitacije kroz skupine samopomoći. Osvijetlio je i problem okretanja države koja je zaigrala kroz poticanje i liberalizaciju tržišta igara na sreću pa je stoga kao izravnu posljedicu proizvela i veliki broj i samih ovisnika o kockanju. On je istaknuo kako je kroz skupine koje su rađene u Zagrebu tretirano do sada više od dvjestotinjak obitelji, uz uspješnost liječenja oko 65 posto. Tijekom programa drugog dana seminara izlaganje o temi “Kockanje i suicid“ održala je prim.mr.sc. Elvira Koić. “Koliko je kockanje povezano s pokušajima suicida i s izvršenim suicidima bilo je pitanje na koje je ona pokušala odgovoriti. “Prema prvim istraživanjima u svijetu, zna se da je doista povezano i to u velikoj mjeri sa suicidalnošću i čak sa izvršenim suicidima. Zna se ako je netko depresivan i sklon suicidu, koji još uz to i kocka, onda čak do 50 posto, ponekim istraživanjima i 43 posto, su skloni počiniti suicid. Patološko kockanje znatno povećava i rizik od suicidalnosti. A suicidalnost je nešto što bi trebalo na neki način smanjiti i zaustaviti s obzirom da je to kao maligna bolest. A onda se debelo s tim treba uhvatiti u koštac i to zaustaviti. Nade ima i može se pomoći samo dok je čovjek živ. Dok je god živ ima nade“, kazala je među ostalim prim. mr. sc. Elvira Koić. Seminarom su mnogi impresionirani ozbiljnošću i organizacijom koja je na najvećoj razini. Različiti su predavači i veoma je interesantno.

Predstavljen zbornik

A zanimljivo svaki dan i ujutro i poslijepodne ima sve više sudionika. Na ovom seminaru predstavljen je i Zbornik stručnih radova alkohološkog glasnika o kockarskoj ovisnosti autorice Mostarke Nade Matović. U poslijepodnevnim satima obrađena je sociološka analiza ovisnosti o igrama na sreću i radionica u kojoj je raspravljano o kockanju - mitovi i stvarnost, te kockanju i razumu.

Ključne riječi

Komentara 1

FU
FUKI888
17:19 15.10.2012.

Volio bih znati razumije li ,u tekstu opisani strucnjak od doktora koliko straha i nepuzdanja unosi podatak kojeg ovdje iznosi,a glasi da je postotk uspjesnost i ozdravljenja putem njegove metode oko 65%. Uspjesnost od 99% osobi,odnosno roditeljima cije dijete spadada u *onih* 1% ne znaci ama bas NISTA,dragi doktore Zoricicu. Takve podatke ne bi smio ni pomisliti iznositi na ovakvim skupovima,a to bi sigurno znao da je ikada pokusao razumijeti i jednog od svojih pacijenata. Postoci,odnosno oznake kojima se postoci izrazavaju su nesto od cega ovisnici dolaze lijeciti,a ne da se potencira oznacavanje u postocima. Cudi me da nije iznio podatak o tacnom broju ovisnika u Bih,Hrvatskoj,Srbiji,Makedoniji pojedinacno,jer mu je to inace specijalnost,iako nikome nije jasno kako dolazi do tih brojeva,osim opet pausalnom metodom koja unosi *povjerenje*. Na kraju ,naravno svaka pohvala organizatorima,jer je o ovom problemu jako bitno mnogo govoriti,uvijek i svagda,bez sustezanja. Nazalost ,nema dovoljno ovakvih i slicnih dogadjaja.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?