Međugorje

Svečano obilježavanje 110. obljetnice školstva u Međugorju

bijakovici
VL FOTO
31.01.2012.
u 11:16

O. Š. BIJAKOVIĆI MUKU MUČI S NEDOSTATKOM PROSTORA. zBOG TOGA ĆE SE USKORO GRADITI NOVA ŠKOLA NA 50. 000 M2

Učenici i nastavnici Osnovne škole Bijakovići u petak, 3. veljače, na svečan način proslavit će Dan svoje škole i ujedno 110. obljetnicu postojanja te škole i školstva u Bijakovićima i Međugorju. Kao što je i red, obilježavanje Dana škole i tog značajnog jubileja počet će svetom misom za sve pokojne učenike i nastavnike, koja će se slaviti u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju u 15 sati.

Promocija knjige

Potom će roditelji učenika te gosti i uzvanici obići školske prostorije, koje su za tu prigodu moderno uređene i opremljene televizorima, računalima i najnovijim projektorima i ostalim didaktičkom materijalom. Nakon obilaska škole, u 16 sati u Žutoj dvorani iza crkve sv. Jakova u Međugorju upriličit će se predstavljanje knjige “Stotinu i deset godina školstva u Bijakovićima i Međugorju”, autora Emila Raspudića i Pere Peterušića. Svojim nastupom tu svečanost uveličat će veliki školski zbor, tamburaši i recitatori škole koji će pročitati nekoliko ulomaka knjige. U toj svojevrsnoj monografiji o stotinu i deset godina školstva u Bijakovićima i Međugorju prikazan je sveukupni rad, djelovanje i dostignuća u odgojno-obrazovnom radu O. Š. Bijakovići od davne 1902. godine kada je škola utemeljena, pa sve do danas. U njoj se na 200-ak stranica teksta mogu naći sva značajnija događanja u proteklom razdoblju. Knjiga je tvrdo ukoričena i bogato ilustrirana mnogim dokumentima i slikovnim materijalom. U knjizi se mogu naći mnogi bivši i sadašnji njihovi učitelji, koji su tu živjeli i radili dijeleći sudbinu mještana.

Visoka razina nastave

Od prof. Veselka Pehara, ravnatelja O. Š. Bijakovići, doznali smo da školu trenutačno pohađa 485 učenika i da ima 47 djelatnika, od kojih je 35 učitelja. Kako bi se odgojno-obrazovni rad u školi unaprijedio, u školu je uvedena kabinetska nastava što je rezultiralo većim uspjehom na školskim, županijskim i drugim učeničkim natjecanjima. Zbog sve većeg porasta broja učenika i skučenosti prostora, nastava se održava u dvije smjene. Unatoč tomu, većina učenika je uključena u dramsku, literarnu, likovnu, ekološku, novinarsku, folklornu i tamburašku sekciju, školski zbor i druge oblike izvannastavnih aktivnosti.

Zbog poznatih događanja u župi Međugorje, broj stanovnika u Bijakovićima i Međugorju stalno se povećava pa tako i broj učenika, pa škola muku muči s nedostatkom školskog prostora. Stoga se već nekoliko godina razmišlja o gradnji nove školske zgrade koja bi trebala zadovoljavati sve pedagoške standarde Europske unije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?