SUDBINA MEDIJA

Sveučilište u Mostaru ostaje bez osnivača

skupstina
VL FOTO
22.07.2010.
u 07:41

Prema ovom novom, Univerzitet “Dž. Bijedić” dobiva osnivače, dok se Zakon o Sveučilištu suspendira

Skupština HNŽ-a na jučerašnjoj je sjednici usvojila Nacrt zakona o visokom obrazovanju u ovoj županiji unatoč protivljenju rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlade Majstorovića. On je u nekoliko navrata i za govornicom u Skupštini, ali i u neslužbenim razgovorima tijekom stanke inzistirao da se zakon ne usvoji jer ni Sveučilište ni Univerzitet “Džemal Bijedić” nisu razmotrili nacrt koji je jučer bio na skupštinskim klupama.

Vlada prekršila dogovor?

- Sudjelovali smo u stvaranju nacrta, ali konačan prijedlog nam nije dostavljen i mi ne znamo što se danas usvojilo. Vlada HNŽ-a je usvojila nacrt zakona, a da ga nama nije dostavila. Tražili smo da se ova točka dnevnog reda odgodi i da se za mjesec dana ponovno raspravlja o ovoj temi, ali zastupnici nisu uvažili naš prijedlog - rekao nam je jučer rektor Majstorović. I zastupnici HDZ-a BiH su zahtijevali da se ova točka skine s dnevnog reda, ali prijedlog na glasovanju nije dobio potreban broj glasova. Kako smo neslužbeno doznali, najvažnija karakteristika ovog zakona je ta što Univerzitet konačno dobiva osnivače, a s druge strane, Sveučilište trenutno - gubi osnivače.

Udar na Sveučilište

- Usvajanjem zakona izvan snage se stavlja Zakon o Sveučilištu i mi dolazimo u poziciju gdje se ne zna tko su nam osnivači. Ovo nam je velik udarac i dobro ćemo razmotriti kako ćemo djelovati u budućnosti i koje ćemo poteze povući - rekli su nam na mostarskom Sveučilištu. Ovo praktično znači da se Sveučilište u Mostaru vodi na put javnih medija na hrvatskom jeziku koji ni danas nemaju riješeno pitanje osnivača, odnosno onih koji bi trebali financirati rad ovih institucija. Svi upućeni u ovu problematiku naglašavaju kako je Sveučilište ponovo postalo predmetom predizborne kampanje pojedinih stranaka, a što bi za jedinu visokoobrazovnu institucija u BiH koja nastavu izvodi na hrvatskom jeziku moglo biti pogubno. Ukoliko se ovakav zakon u konačnici usvoji, županije više nemaju ni zakonsku obvezu financirati Sveučilište u Mostaru, što je vjerojatno i prvi korak prema njegovu gašenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?