BUGOJNO

Svi Hrvati napustili sjednicu OV-a, nova preglasavanja i pritisci

bugojno
VL FOTO
21.05.2011.
u 17:47

- Dok nas se preglasava, a obitelji strepe hoće li identificirati nestale, Hrvati uopće nemaju razloga slaviti

Petero vijećnika Hrvatske koalicije u Općinskom vijeću Bugojno napustilo je jučerašnju svečanu sjednicu ovog tijela sazvanu u povodu Dana općine. S njima je sjednicu napustio i Anto Visković, predsjedatelj Općinskog vijeća Bugojno.

Nema razloga za slavlje

„Mi vijećnici iz dva HDZ-a, HKDU-a i HSS-NHI-ja smatramo da nikakva razloga za slavlje u ovom trenutku nema. Preglasava nas se na svim razinama, od federalne do županijske, a što je nama Bugojancima još važnije su ekshumacije koje se trenutačno rade. Kako bismo mogli slaviti kada obitelji naših nestalih strepe hoće li nakon 18 godina moći konačno pokopati svoju djecu, odnosno identificirati njihove posmrtne ostatke. Osim toga, ponovno je oštećeno naše katoličko gradsko groblje, i to treći put u posljednjih samo 15 dana. Što slaviti u takvom ozračju?“, zapitao se Visković koji je ostalim vijećnicima nakon uvodnog obraćanja obrazložio razloge zbog koji je petero hrvatskih vijećnika odlučilo napustiti sjednicu.

„Niste ni trebali dolaziti, niste nam ni potrebni“, poručio je hrvatskim vijećnicima Abid Ajkunić, vijećnik SDP-a. Čak i oni koji su mislili kako ih ništa ne može iznenaditi ostali su zatečeni Ajkunićevom porukom. Strasti u Bugojnu očito se ne smiruju.

Inače, Općinsko vijeće Bugojno ima 25 vijećnika, 11 je iz SDA, šestero iz SDP-a, petero vijećnika ima Hrvatska koalicija, dva su neovisna i jedan iz BOSS-a. I dok hrvatski politički predstavnici u Bugojnu bojkotom svečanosti i slavlja šalju poruku da bugojanski Hrvati u ovom trenutku nikakva razloga za slavlje nemaju, agonija obitelji 20 nasilno odvedenih Hrvata iz bugojanskih logora se nastavlja. Pedeset dijelova kostura koje su istražitelji Instituta za nestale osobe pronašli na lokalitetu Ivandića kuće, a za koje se vjeruje da pripadaju Jadranku Gvozdenu, Perici Kovačeviću i Nikici Milošu Kardelju, trojici iz ove skupine, teško će se moći identificirati jer tijela su dva puta paljena. Ekshumacije su, podsjećamo, počele nakon nagodbe koju je s Tužiteljstvom BiH sklopio Enes Handžić, bivši pripadnik Armije BiH.

Obitelji nestalih do posljednjeg trenutka ne gube nadu da će pronađeni ostaci ipak biti identificirani. „Handžićeva nagodba ključna je za procesuiranje odgovornih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu“, izjavio je Fahrija Karkin, Handžićev odvjetnik. Osim pronalaska tijela nestalih, bugojanski Hrvati očekuju i procesuiranje prvih u lancu političke i vojne odgovornosti, Dževada Mlaće i Selme Cikotića.

Učinak koji je Handžićeva nagodba dosad proizvela u Bugojnu, osim otkrivanja lokacije s posmrtnim ostacima trojice nestalih, jest u tomu što na vidjelo izlaze sve strahote koje je Armija BiH u proteklom ratu radila u Bugojnu.

Pandorina kutija

Nakon otvaranja Pandorine kutije“u Bugojnu, Armija BiH gubi pravo na epitete poput časne i slavne jer monstruozni zločini koje su njezini pripadnici činili u Bugojnu nisu ni časni ni slavni nego dio sustavnog plana etničkog čišćenja ovoga grada, pod svaku cijenu, kazali su preživjeli hrvatski zatočenici. Predanost u prikrivanju zločina na koje su naišli istražitelji Instituta za nestale osobe ovih dana u Bugojnu, a koji tvrde kako se sa sličnim slučajem u dosadašnjoj praksi dosad nisu susreli, ide u prilog ovakvom zaključku.

Ključne riječi

Komentara 2

NV
nvuci15
21:01 21.05.2011.

Ponovno je oštećeno naše katoličko gradsko groblje, i to treći put u posljednjih samo 15 dana. Dali oni imaju groblja?

OB
-obrisani-
15:59 22.05.2011.

Ova zlodjela su pretezno radili oni mosnjaci koji su clanove svojih obitelji smjestili u Hrvatsku na sigurna mjesta. Takve stvari se nebi desavale da nisu bili pod uticajem muda dzehina. Da su mosnjaci bili hrabri u ovom ratu cinjenice su koliko su puta gubili teritorij koji su im Hrvati dali na cuvanje od cetnika. Djalah masala.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?