zviždač

Švicarski bankar na WikiLeaksu otkriva tajne račune političara

Rudolf Elmer
www.elmerconsulting.com
VL
Autor
Hrvoje Dečak
17.01.2011.
u 09:21

Rudolf Elmer dostavit će WikiLeaksu podatke o dvije tisuće tajnih računa bogataša, poznatih osoba i političara.

Bivši švicarski bankar Rudolf Elmer sprema se danas dostaviti WikiLeaksu podatke o dvije tisuće tajnih računa bogataša i tvrtki, među kojima su i poznate osobe i četrdesetak političara, piše Guardian.

Elmer je u egzilu na Mauricijusu, a svoje dokumente najavljuje kao podatke o “stupovima društva” i njihovim ulozima na burzama, nekretninama, trgovačkim poduzećima, umjetninama, jahtama, nakitu, konjima i drugim vrijednostima.

Rudolf Elmer želi uprijeti prstom u račune koje su moćnici otvorili u poreznim oazama diljem svijeta, kako bi izbjegli mnogo više poreze u matičnim državama. Samo dva dana nakon što objavi dokumente, zviždač se u srijedu treba pojaviti pred sudom u domovini.

Elmer je bivši rukovoditelj na Kajmanskom otočju i zaposlenik moćne banke Julius Baer, koja ga je optužila za krađu bankarskih podataka. Elmer se brani da on tek želi “educirati društvo”. Bivši bankar bio je mjesec dana u pritvoru 2005. pod optužbom da je prekršio švicarske zakone o bankarskoj tajni i slao prijeteće poruke dužnosnicima Juliusa Baera.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije