UNICEF

29 milijuna djece rođeno na ratnim područjima

03.10.2019.
u 20:27

Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) upozorio je da više od petine novorođenih u svijetu tijekom prošle godine dolazi s područja oružanih sukoba u zemljama kao što su Afganistan, Somalija, Južni Sudan, Sirija i Jemen.

Kako stoji u nedavno objavljenoj izjavi Međunarodnoga fonda za djecu (UNICEF), tijekom 2018. više od 29 milijuna djece rođeno je na područjima pogođenim sukobima. UNICEF upozorava da to znači kako je više od jedne petine novorođene djece svoje prve trenutke života provelo u zajednicama izloženima kaosu sukoba, često u izrazito nesigurnom i vrlo stresnom okruženju, u zemljama kao što su Afganistan, Somalija, Južni Sudan, Sirija i Jemen. U vezi s time, izvršna ravnateljica ovog tijela UN-a, Henrietta Fore, komentirala je kako bi svaki roditelj trebao imati mogućnost uživati u prvim trenucima života svoga djeteta, istaknuvši da je za milijune obitelji koje žive u zonama sukoba stvarnost mnogo tmurnija, prenosi Nedjelja.ba.

„U zemljama širom svijeta nasilni sukobi sa sobom donose izrazito ograničeni pristup osnovnim uslugama za roditelje i njihovu djecu. Milijuni obitelji nemaju pristup hranjivim namirnicama, sigurnoj vodi, sanitarijama ili sigurnom i zdravom okruženju za rast i stvaranje veza. Uz očite i neposredne opasnosti, dugoročne posljedice takvog načina života za najmlađe su potencijalno katastrofalne. Naime, kada mala djeca dožive dugotrajne ili opetovane štetne i traumatične događaje, sustav u mozgu koji se aktivira u stresnim situacijama neprestano je podražen, bez ikakvog olakšanja, uzrokujući tzv. stanje 'toksičnoga stresa'. S vremenom se zbog stresa uništavaju postojeće neuronske veze i ometa stvaranje novih, što dovodi do trajnih posljedica za učenje, ponašanje te mentalno i fizičko zdravlje djece“, upozorila je Fore, javlja Vatican News.

Istaknula je kako u zaštiti od negativnih neuroloških učinaka sukoba djeci može pomoći interakcija s njihovim roditeljima, te napomenula kako su u vrijeme sukoba roditelji često slomljeni. „Tim je obiteljima potreban mir, ali do tada im je prijeko potrebna veća potpora kako bi se njima i djeci pomoglo u odgovoru na razaranje s kojim su suočeni. O tome ovisi 29 milijuna novih i budućih života“, zaključila je izvršna ravnateljica UNICEF-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije