PANIKA U SVIJETU

6 scenarija za rušenje Kima: od izolacije do ubojstva

KCNA/REUTERS/PIXSELL
05.09.2017.
u 07:53

Neutralna Švicarska u kojoj se školovao sjevernokorejski diktator ponudila je jučer posredovanje u mogućim pregovorima Kima i Trumpa

Nakon što je sjevernokorejski diktator Kim Jong-un u nedjelju uspješno testirao najubojitije oružje na svijetu - hidrogensku bombu, Donald Trump odgovorio je da Pjongjang razumije “samo jednu stvar” i da ne “isključuje atomski udar” na Kimov režim. Najžešće do sad reagirali su i dosadašnji sponzori Kima, Kina i Rusija, koje kažu da je Pjongjang prevršio svaku mjeru i pokazao “prezir prema Vijeću sigurnosti UN-a i međunarodnom pravu”. Svi se pitaju gdje je kraj i kako je moguće riješiti krizu sa Sjevernom Korejom koja prijeti nuklearnim ratom s nesagledivim posljedicama. 

Južna Koreja kaže da Kim sprema novi raketni pokus, a neutralna Švicarska se jučer ponudila da bude posrednik između Trumpa i švicarskog učenika Kima. Donosimo šest scenarija za rješenje krize sa Sjevernom Korejom: 

1. Horor scenarij: Nuklearni rat! 
To je najgori i najmanje vjerojatan scenarij. No ni nuklearni rat između Sjeverne Koreje i SAD-a nije isključen imajući u vidu retoriku i karaktere Kim Jong-una i Donalda Trumpa. Kim je već testirao rakete koje mogu nositi nuklearne glave sve do Sjedinjenih Država. Sada ima i hidrogensku bombu, najubojitije oružje današnjice, a i ona bi navodno mogla dosegnuti do SAD-a. Stručnjak za Sjevernu Koreju Jeffrey Lewis upozorava: Sjeverna Koreja ima veliki, nepoznat broj raketa s nuklearnim oružjem, možda 60, a među njima i one koje mogu pogoditi SAD. Vjerujete li zaista da SAD može sve njih pogoditi i neutralizirati? Da nijedna jedina neće dosegnuti Seul, Tokio ili New York? Ne možemo biti sigurni da bi američki obrambeni sustav presreo svaku pojedinačnu raketu. I Trump je jučer upozorio Kima da nuklearni rat protiv njegova režima nije isključen. Nuklearni rat između Pjongjanga i New Yorka odnio bi milijun života u nekoliko sati, upozoravaju stručnjaci. Stoga procjenjuju da je vjerojatnost nuklearnog rata između SAD-a i Sjeverne Koreje najviše pet posto. 

2. Preventivni vojni udar 
Brzi i jaki američki udar na Sjevernu Koreju analitičari također smatraju malo vjerojatnim. Kim svoje najubojitije oružje drži skriveno duboko pod zemljom u sustavima tunela koji su građeni desetljećima i njihovo potpuno uništenje gotovo je nemoguće. Sjevernokorejska planinska i šumovita topografija također ograničava uspješan “Blitz-Krieg” protiv Kima i njegova režima. Da bi se uništio cijeli Kimov podzemni arsenal, potrebno je izvesti 3000 napada iz zraka, i to svaki dan, upozorava stručnjak za Sjevernu Koreju Robert Kelly. I u tom slučaju prvi dan rata stradalo bi gotovo milijun ljudi samo u Sjevernoj Koreji. Na prijetnju preventivnim udarom, Pjongjang je nedavno uzvratio da će odmah odgovoriti totalnim nuklearnim ratom i udarima na američki teritorij. Vjerojatnost preventivnog udara procjenjuje se na najviše 10 posto.

3. Veoma ograničeni udari 
Sve je više onih koji se zalažu da se Kimu, kada testira neku novu bombu, odgovori ciljanim napadom na postrojenje s kojega je ispaljena raketa. Kao argument ističu Trumpov nedavni napad na postrojenje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u blizini Damaska, nakon što su ga optužili da je odande poslao zrakoplove da bace bojne otrove na oporbene snage. No Kim odgovara da će i na takav napad odgovoriti totalnim nuklearnim ratom. I tom scenariju daje se najviše 10 posto vjerojatnosti jer nitko neće moći spriječiti eskalaciju sukoba koja može dovesti do milijuna žrtava. 

4. Kimovo ubojstvo 
Kao put izlaska iz diktatura i autokracija od antike se spominje ubojstvo kralja. Ubojstvo vladara i njegove klike može biti otvaranje puta za novi početak. Ne gledajući implikacije koje bi u tom slučaju proizišle iz međunarodnog prava, ubojstvo Kima bilo bi jako teško izvedivo. Specijalne postrojbe, poput američkih Navy Seals, morale bi ući u Sjevernu Koreju da eliminiraju Kima i njegov najuži tim. To zahtijeva brojne detaljne informacije o diktatoru koje u tako izoliranom sustavu nije lako dobiti. Međutim, postoje mnogi prebjezi iz Sjeverne u Južnu Koreju koji su spremni dati informacije o Kimu i njegovim ljudima. Također, i u samoj Sjevernoj Koreji postoji mreža doušnika koji dostavljaju informacije o Kimovu režimu. Veliki je problem i kako uputiti specijalne postrojbe u Sjevernu Koreju. To je gotovo nemoguće preko granice s Južnom Korejom koja se nadzire iz sekunde u sekundu. Teško je i sa sjevera budući da Sjeverna Koreja ondje graniči s Kinom i Rusijom, silama koje imaju druge interese od SAD-a. “Izvrsni vođa” Kim Jong-un unuk je “dragog vođe” Kim Il-sunga, oca Sjeverne Koreje, koji u narodu ima status Isusa – pola čovjeka, pola boga. Svaki napad na njega značio bi napad na svakog Sjevernokorejca i tražio bi žestoki odgovor, kažu u Pjongjangu. Ministarstvo vanjskih poslova u srpnju poručilo je Washingtonu: Pri najmanjoj naznaci namjere da se makne naše vrhovno vodstvo, nemilosrdno ćemo odgovoriti našim moćnim atomskim oružjem i pogoditi srce SAD-a. Stručnjaci kažu da je vjerojatnost za takav scenarij 20 posto.

5. Potpuna izolacija Sjeverne Koreje 
Samo uz pomoć Kine moguće je potpuno izolirati Kimov režim. Do sada je Peking podržavao Pjongjang pa se režim držao iznad vode. No, i Kina je jučer priznala da je izgubila strpljenje. Testiranje hidrogenske bombe u Sjevernoj Koreji izazvalo je snažan potres i u kineskoj provinciji koja graniči sa Sjevernom Korejom. Komunisti-kapitalisti u Pekingu poručili su jučer komunistima u Pjongjangu: Dosta je! Kina je nedavno u Vijeću sigurnosti UN-a glasala za oštrije sankcije protiv Kimova režima, što je Zapad ocijenio velikim pozitivnim korakom. Pojača li Kina nadzor svoje granice prema Sjevernoj Koreji, to bi prekinulo ilegalnu trgovinu, što bi uzdrmalo cijelu Sjevernu Koreju. “Najvjerojatnije je da će Kinezi Sjevernim Korejcima jednoga dana zavrnuti pipu. Bez ekonomski jakog susjeda Sjeverna Koreja ne može funkcionirati. I ni u kojem slučaju ne može egzistirati bez pomoći izvana. Gotovo cijela trgovina Sjeverne Koreje ide preko Kine i Peking ima moć da sruši taj režim”, kaže analitičar Robert Kelly. No postoji jedan problem, dođe li do sloma Sjeverne Koreje, krenut će veliki migracijski val prema Kini. Peking se i sada žestoko postavlja protiv izbjeglica iz Sjeverne Koreje i masovno ih vraća u domovinu, gdje im prijeti višegodišnja robija u radnim logorima ili smrtna kazna. Vjerojatnost scenarija potpune izolacije Sjeverne Koreje je oko 50 posto.

6. Nastaviti kao i do sad diplomatskim pritiscima 
Svima na Zapadu jasno je da Kim nikada neće odustati od svog arsenala – atomska bomba služi mu kao “životno osiguranje”. Bez nje bi Kim bio davno maknut. Mnogi stručnjaci i dalje smatraju da su pregovori SAD-a i Sjeverne Koreje jedini način sprečavanja eskalacije sukoba i ulaska u nuklearni rat s nesagledivim posljedicama. Do sada su Peking i Moskva poručivali da nema rješenja u Pjongjangu bez pregovora i pozivala Sjedinjene Države da obustave sve masovnije vojne vježbe s Južnom Korejom na Korejskom poluotoku. Tome se priključila i kancelarka Angela Merkel koja oštro kritizira Trumpa i njegove ratne bubnjeve prema Sjevernoj Koreji. Strpljenje i dugoročna vanjskopolitička strategija trenutačno nisu na vidiku ni u Pjongjangu ni u Washingtonu. Stručnjaci ipak polažu nade u taj scenarij kojemu daju 40 posto vjerojatnosti. “Kao predsjednik, pregovarao bih kao luđak dok ne bih postigao najbolji dogovor sa Sjevernom Korejom”, kazao je Trump o Sjevernoj Koreji 1999. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije