uskraćuju im šansu

Afrička unija pozvala na pravedniji pristup kupnji cjepiva

cjepiva
14.09.2021.
u 20:16

Od 5.7. milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa koje su distribuirane po svijetu dosad, samo 2 posto distribuirano je u Africi.

Afrička unija u utorak je optužila proizvođače cjepiva protiv covida-19 da afričkim zemljama uskraćuju jednaku šansu da ih kupe te je pozvala zemlje proizvođačice - posebice Indiju - da ukinu zabrane izvoza cjepiva i njihovih sastojaka, prenosi Reuters

"Ti proizvođači znaju vrlo dobro da nam nikad nisu dali pravi pristup", rekao je Strive Masiyiwa, specijalni izaslanik Afričke unije za covid-19, na brifingu Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi.

Od 5.7. milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa koje su distribuirane po svijetu dosad, samo 2 posto distribuirano je u Africi, javlja Hina. 

Masiyiwa je naglasio da, u namjeri da cijepe 60 posto populacije, Afrička unija i njezini partneri očekivali su da kupe pola potrebnih doza, dok se očekivalo da će druga polovica u Afriku stići putem programa COVAX, kojeg podupiru WHO i GAVI, globalni savez za cjepiva.

"Želimo pristup kupnji", rekao je.

Čelnik GAVI-ja, Seth Berkley, rekao je da je njegova organizacija računala na zalihe iz Indije - najvećeg svjetskog proizvodnog centra za cjepiva - na početku pandemije - no da iz Indije nisu primili doze od ožujka, kad je Indija nametnula zabrane izvoza.

Masiyiwa je dodao: "Dobavljači u posljednjih osam do devet mjeseci dali su do znanja da je najveći izazov s kojim se nose zabrana izvoza."

Pozvao je Svjetsku banku i Međunarodni monetarni fond da krenu raditi na pandemijskom fondu koji će biti pripravan pomoći siromašnijim nacijama da u budućnosti kupe cjepivo, umjesto da se oslanjaju na zajedničke programe poput COVAX-a - koji je zasad omogućio samo 260 milijuna doza.

"Dijeljenje cjepiva je dobro - no ne bismo se trebali oslanjati na dijeljenje cjepiva, osobito kad možemo pregovarati i reći da i mi želimo kupiti", rekao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije