ODLUKA ATATÜRKA NEZAKONITA

Aja Sofija nakon 86 godina, po želji Erdoğana, opet je džamija

10.07.2020.
u 20:21

Turski novinar Hassan Tahrawi smatra da ta odluka ima veze s izvanrednim izborima

Vrhovni sud u Turskoj proglasio je nezakonitom odluku Atatürka usvojenu 1934. godine kojom je Aja Sofija dobila status muzeja. Unatoč protivljenju lidera mnogih država poput SAD-a, Rusije, Grčke.... i pravoslavnog svećenstva, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan vratio je status džamije toj znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, jednoj od najposjećenijih u Turskoj.

Spomenik kršćanstva

Za odluku turskog suda, osim što je populistička, sekularisti i kamelisti smatraju da Erdoğan pod svaku cijenu želi uništiti svu ostavštinu Atatürka. Udruga koja je pokrenula slučaj tvrdi da je Aja Sofija bila u vlasništvu osmanskog sultana Mehmeda II. koji je 1453. osvojio Istanbul, tadašnji Konstantinopol, te tada 900 godina staru bizantsku crkvu pretvorio u džamiju. Ekumenski patrijarh Bartolomej, duhovni vođa oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana u svijetu, čije je sjedište u Istanbulu, rekao je da će takva presuda razočarati kršćane i “podijeliti Istok i Zapad”. Čelnik Ruske pravoslavne crkve kaže da će odluka zaprijetiti kršćanstvu. Turski novinar Hassan Tahrawi smatra da ta odluka ima veze s izvanrednim predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji će u Turskoj biti krajem ove ili početkom iduće godine. – Erdoğan i njegova stranka AKP gube popularnost i to je evidentno. Mnogi članovi koji su izašli iz vladajuće stranke danas uživaju veće povjerenje i popularnost – među kojima je primjerice bivši turski premijer, nekoć bliski Erdoğanov saveznik Ahmet Davutoğlu, koji je osnovao stranku samo tri mjeseca nakon što je odstupio iz sve podjeljenije vladajuće Stranke pravde i razvoja – od samog sultana Erdoğana. Kako vrijeme odmiče, njegova se popularnost topi i vrlo lako može izgubiti izbore budu li pošteni – rekao je Tahrawi napominjući kako Turci pitaju čemu još jedna džamija s obzirom na to da je preko puta Plava džamija i mnoge druge “koje su u vrijeme molitve prazne”.

– Zbog toga Turci taj potez smatraju populističkim i predizbornim – kazao je Tahrawi. Ruske vlasti i Pravoslavna crkva izrazile su zabrinutost zbog odluke da se nekadašnju baziliku svete Sofije (crkva Božanske Mudrosti) u Istanbulu pretvori u džamiju. Ruski patrijarh Kiril rekao je da je “veoma zabrinut” zbog eventualne promjene statusa “jednog od najvećih spomenika kršćanske kulture” do kojeg je “posebno stalo Ruskoj pravoslavnoj crkvi” koja baštini bizantsku tradiciju. – Svaki pokušaj da se ponizi i pogazi tisućljetna duhovna baština te carigradske crkve doživljava se u ruskom narodu, danas kao i nekad, s gorčinom i negodo- vanjem – upozorio je moskovski patrijarh. – Prijetnja svetoj Sofiji prijetnja je svekolikoj kršćanskoj civilizaciji, a time i našoj duhovnosti, našoj povijesti – dodao je pozivajući tursku vladu da bude “obzirna”.

Isto tako, američki državni tajnik Mike Pompeo i Grčka također su pozvali Tursku da za Aju Sofiju zadrži status muzeja. No turske skupine dugo su vodile kampanju za prenamjenu Aje Sofije tvrdeći da bi to bolje odražavalo status Turske kao većinski muslimanske zemlje. Glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin u intervjuu za Anadola Agency pokušava relativizirati odluku.

I dalje otvorena za sve

– Otvaranje Aje Sofije za molitve ne sprečava domaće ili strane turiste da je posjećuju. Zbog toga nije istina da će biti izgubljeno svjetsko nasljeđe. U početku je bila crkva, pa je bila džamija, potom muzej. Od ova tri identiteta, tri života koja su u njoj, zasigurno da je status muzeja najudaljeniji od njena identiteta. Počela je kao hram pa je pretvorena u džamiju i dulje od 500 godina je takva bila. Poznato vam je i da je u prvim godinama Republike Aja Sofija bila džamija, od 1923. do 1934. Zbog toga, ako bude otvorena za molitve, Aja Sofija neće ništa izgubiti na identitetu svjetskog nasljeđa – zaključio je Kalin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije