NAPETO STANJE

Ajatolah odbacio mogućnost bilateralnih razgovora sa SAD-om

Reuters
17.09.2019.
u 11:30

Tenzije između Teherana i Washingtona pojačale su se nakon napada na saudijsko naftno postrojenje, za koje su jemenski Huti preuzeli odgovornost, ali SAD optužuje Iran. Iran odbacuje optužbe.

Iran nikada neće razgovarati sa SAD-om bilateralno, ali bi mogao sudjelovati u multilateralnim razgovorima, ako se Washington vrati nuklearnog sporazumu iz 2015., rekao je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei u utorak, prenosi iranska državna televizija.

Američki je predsjednik Donald Trump rekao da bi se mogao sastati s iranskim predsjednik Hasanom Rohanijem, vjerovatno na Općoj skupštini UN-a u rujnu.

"Iranski dužnosnici, bilo kojeg ranga, nikada neće razgovarati s američkim dužnosnicima. To je dio njihove (američke) politike nametanja pritiska Iranu, njihova politika maksimalnog pritiska će propasti", kazao je Khamenei.

"Ako Amerika promjeni svoje ponašanje i vrati se u nuklearni sporazum, tada se može pridružiti multilateralnim razgovorima između Irana i drugih strana u sporazumu", dodao je Hamenei.

Trump pojačava sankcije protiv Irana od prošle godine, kada se povukao iz nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila.

"Ako pokleknemo pred njihovim pritiskom i održimo razgovore s Amerikancima... To će pokazati da je njihov maksimalni pritisak na Iran uspio. Oni bi trebali znati da ta politika nema utjecaja na nas", kazao je ajatolah koji ima posljednju riječ u Iranu.

Tenzije između Teherana i Washingtona pojačale su se nakon napada na saudijsko naftno postrojenje, za koje su jemenski Huti preuzeli odgovornost, ali SAD optužuje Iran. Iran odbacuje optužbe.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije