skrivenio dio interneta

Akcija SAD-a i Europola protiv trgovaca drogom na tamnom webu

hakiranje
23.09.2020.
u 17:11

Akcija protiv tamnog weba, skrivenog dijela interneta, omogućila je uhićenje 179 osoba osumnjičenih za preprodaju droga i druge nezakonite robe u Europi i Sjedinjenim Državama, objavili su u utorak američko ministarstvo pravosuđa i Europol.

U Sjedinjenim Državama uhićeno je ukupno 119 osoba, dvoje u Kanadi, 42 u Njemačkoj, osam u Nizozemskoj, četiri u Ujedinjenom Kraljevstvu, troje u Austriji i jedna u Švedskoj, navodi se u zajedničkom priopćenju.

Sumnjivci su po priopćenju proveli desetke tisuća prodaja nezakonitih proizvoda na tamnom webu.

Akcija, u kojoj je sudjelovalo nekoliko američkih vladinih agencija među kojima i FBI, omogućila je zapljenu više od 6,5 milijuna američkih dolara u gotovini i digitalnim valutama.

Policija je zaplijenila gotovo 500 tona opijata, među kojima su fentanil, oksikodon i heroin, kao i šezdesetak komada oružja.

„Sve veći broj mladih ovisnika opijate više ne kupuje kod lokalnih preprodavača nego na internetu”, kazao je zamjenik američkog glavnog državnog odvjetnika Jeffrey A. Rosen na konferenciji za novinare u Washingtonu.

„Ta tržišta na mračnom webu postaju sve popularnija zabrinjavajućom brzinom i omogućuju preprodavačima droge da je otvoreno reklamiraju i preuzimaju narudžbe iz cijelog svijeta”, rekao je.

Predoziranja opijatima, posebice fentanilom, koji se smatra 50 puta jačim od heroina, jedan su od glavnih uzročnika smrti u SAD-u. Godine 2018. činila su gotovo 70 posto od više od 67.000 umrlih od predoziranja u SAD-u.

Premda su zadnjih godina poduzete mnoge mjere za suzbijanje ovisnosti o tim supstancama koje su u početku bila sredstva protiv bolova namijenjena za korištenje isključivo u medicinske svrhe, Kanada i tridesetak američkih saveznih država upozoravaju na povećanje broja slučajeva predoziranja opijatima kada je nastupila pandemija koronavirusa.

Objava tih uhićenja „šalje snažnu poruku” aktivnim kriminalcima na tamnom webu, ocijenio je Edvardas Sileris, šef Europskog centra za kibernetički kriminal pri Europolu.

„Skriveni internet nije više skriven i vaša anonimna aktivnost nije anonimna. Snage reda odlučne su progoniti kriminalce, neovisno o tome gdje oni djeluju, bilo to na ulici ili iza ekrana računala”, istaknuo je u priopćenju Sileris.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije