Islamska država ovisi o jednom čovjeku:

Ako njega ubijemo, kalifat je mrtav

Islamska država ovisi o jednom čovjeku
Hina
02.11.2016.
u 11:15

Iračka vojska ušla je u Mosul po prvi put nakon što je prije dvije godine drugi po veličini irački grad okupiran od strane takozvane Islamske države. 

Bitka za svaku ulicu traje, a svakim se danom sve više čini kako je poraz ISIS-a neizbježan. Borba protiv ISIS-a bit će još značajnija ako se točnima pokažu informacije da je Abu Bakr al- Baghdadi, samoprozvani kalif Islamske države, zaista u Mosulu. 

Prema riječima jednog visokog kurdskog vojnog dužnosnika Al Baghdadi se skriva negdje u opkoljenom gradu, prenosi Independent. 

Fuad Hussein, pomoćnik kurdskog predsjednika Massouda Barzanija, rekao je kako imaju informacije iz više izvora o tome kako se vođa i glavni autoritet Islamske države nalazi u gradu. 

"Baghdadi je unutra. Ako se njega ubije, to će značiti raspad cijelog ISIS-ovog sistema", kaže Hussein. 

U tom slučaju ISIS će usred bitke koju gubi trebati izabrati novog kalifa, a taj teško da će moći imati autoritet kakvog uživa Baghdadi, vođa terorističke organizacije koji je proglasio kalifat upravo nakon zauzimanja Mosula u lipnju 2014. godine.

Baghdadi se posljednjih mjeseci skriva daleko od očiju javnosti, a prema riječima kurdskog generala on uvelike ovisi o ISIS-ovim generalima iz Mosula i Tal Afara, grada nedaleko Mosula. 

Sa druge strane, prisutnost Baghdadija u Mosulu mogla bi produžiti bitku za grad jer će se njegovi podanici očajnički boriti kako bi zaštitili njega, a time i kalifat.

Iračke snage probile prvu liniju obrane

Iračke snage probile su prvu liniju bojišta grada bez gubitaka, rekao je u srijedu glasnogovornik.

Sabah al-Numan izjavio je BBC-u da je ubijeno puno pripadnika te radikalne džihadističke organizacije.

Vladine snage u utorak su prvi put ušle u predgrađa tog grada koji je u rukama IS-a od lipnja 2014.

Srijeda je 17. dan velike ofenzive protiv IS-a u kojoj sudjeluje 50.000 boraca, uključujući kurdske pešmerge i snage sunitskih plemena.

Elitne postrojbe zauzele su u utorak zgradu državne televizije u četvrti Kukjali, nekoliko sati nakon pokretanja napada na to istočno predgrađe i kasnije su ušle u četvrt Karama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?