TAIPEI

Američki ministar zdravstva: Napori da se razvije cjepivo nisu utrka

12.08.2020.
u 15:01

Američki ministar zdravstva Alex Azar kazao je da napori da se razvije cjepivo protiv COVID-19 "ne predstavljaju utrku u tome tko će biti prvi."

Azarovi komentari tijekom posjete Tajvanu u srijedu uslijedili su nakon objave ruskog predsjednika Vladimira Putina da je njegova zemlja prva odobrila cjepivo protiv koronavirusa, što je izazvalo sumnje u znanost i sigurnost ovog navodnog postignuća, javio je Associated Press.

Azar je kazao da američke vlade, ekonomija i biofarmaceutska industrija ulažu napore  kako bi "napravili što je brže moguće učinkovito i sigurno cjepivo od koga će imati koristi građani Sjedinjenih Država, ali i svijeta."

Kaže da je SAD osigurao ugovor o proizvodnji cjepiva koju je razvila kompanija Moderna, te da su sklopljeni ugovori o nabavci s još pet kompanija koje rade na cjepivu.

On kaže da su četiri od šest kompanija s kojima imaju ugovor izvijestile o rezultatima testiranja koji pokazuju da njihova cjepiva proizvode više antitijela na virus od količine antitijela koju imaju ljudi koji su preživjeli COVID-19, ali bez teških  nuspojava.

Azar kaže da su potencijalna cjepiva dviju kompanija ušla u treću fazu ispitivanja, dok je rusko cjepivo tek sada krenulo u tu fazu, a nikakve informacije nisu objavljene o tome.

On kaže da bi američki proces trebao omogućiti proizvodnju "standardnog, sigurnog i efikasnog cjepiva". 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?