pozdravljena odluka

Amerikanci pojednostavili proces izdavanja viza za određene kategorije hrvatskih državljana

putovnica
17.05.2016.
u 16:20

Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu proširilo je Program podnošenja zahtjeva za neuseljeničke vize bez razgovora s konzulom za nekoliko kategorija građana, objavila je u ponedjeljak šefica konzularnog odjela Elizabeth Harris na konferenciji za novinare, što je odmah pozdravilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i poručilo da se Hrvatska približava ulasku u američki bezvizni režim.

Program se proširuje na osobe mlađe od 14 ili starije od 79 godina, te na osobe koje obnavljaju svoje još uvijek važeće vize ili vize istekle unutar razdoblja od 12 do 48 mjeseci, a pripadaju kategorijama poslovnih ili turističkih viza (B1 i B2), tranzitnih ili viza za članove posade (C1 ili C1/D), novinarskih viza (I), studentskih i viza osoba na razmjenama, te vize uzdržavanih članova obitelji primarnog podnositelja.

Osobe na privremenom radu u SAD-u (E, H, L i P vize), te vjerski djelatnici (R vize) mogu se kvalificirati za ovaj program ako je njihova viza još uvijek važeća ili je istekla unutar posljednjih 12 mjeseci. 

Građani koji pripadaju ovim kategorijama za izdavanje ili obnavljanje svojih viza više ne trebaju dolaziti u prostorije američkog veleposlanstva kod Buzina.

"Želimo potaknuti ljude da koriste ovaj program, jer time olakšavamo i onima koji nisu za njega kvalificirani da manje čekaju na izdavanje svojih viza u našoj ambasadi", rekla je za Hinu Elizabeth Harris, dodavši kako će ovo proširenje programa posebno koristiti hrvatskim građanima izvan Zagreba koji će svoje zahtjeve za vizama odsad moći podnijeti bez da putovanja iz svojih prebivališta.

Na upit o potpunom ukidanju viza za hrvatske građane, Harris je istaknula da je jedan od potrebnih kriterija za to da se postotak odbijenih hrvatskih viza smanji ispod 3 posto. U 2015. godini on je bio 5,2 posto, a godinu prije toga bio je veći od 6 posto. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozdravilo je odluku o olakšavanju procesa izdavanja viza za određene kategorije hrvatskih državljana, čime se Hrvatska približila ulasku u američki bezvizni režim.

MVEP u priopćenju navodi da je do najave američkih vlasti o olakšavanju procesa izdavanja viza došlo uslijed smanjenja postotka odbijenih zahtjeva za vize za hrvatske državljane u 2015. godini.

"Time se Hrvatska približava uključenju u Program izuzeća od viza", naglašava Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Hrvatska i SAD savezničke su i partnerske države. Pojednostavljenje uvjeta putovanja hrvatskih državljana pridonijet će daljnjem jačanju hrvatsko-američke suradnje. Za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je uključenje Hrvatske u Program izuzeća od viza jedan od političkih prioriteta u hrvatsko-američkim odnosima", naglašava se.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavit će aktivno djelovati na ispunjavanju preostalih kriterija u cilju što skorijeg ukidanja viza i daljnjeg promicanja interesa hrvatskih državljana u SAD", zaključuje se u priopćenju.

I američko je veleposlanstvo prethodno objavilo kako je "Hrvatska je vrijedan saveznik i partner Sjedinjenih Američkih Država i putovanjem građana obiju zemalja osigurava se značajna gospodarska i kulturna dobrobit za obje države" i dodalo kako će nastaviti poticati turistička i poslovna putovanja državljana dviju zemalja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije