UTVRĐUJU METE

Amerikanci pripremaju udar na 'Zapadni kalifat'

ISIL
31.01.2016.
u 15:54

Američki, francuski i britanski vojni stručnjaci u Libiji utvrđuju moguće mete za zračne napade na snage Islamske države, prenosi Sunday Times.

Šest britanskih vojnih stručnjaka pridružilo se obavještajnim i vojnim stručnjacima i diplomatima iz SAD-a i Francuske u misiji izviđanja u blizini obalnog grada Tobruka kako bi sastavili popis 'potencijalnih meta za moguće britanske i koalicijske zračne udare', prenosi u nedjelju list pozivajući se na britanske vojne izvore.

'Timovi žele utvrditi lokacije na kojima su prijateljske paravojne snage tako da ih koalicijske snage u zračnim udarima protiv ISIL-a ne pogode slučajno". 

Američki predsjednik Barack Obama naložio je u četvrtak svojim savjetnicima za nacionalnu sigurnost da pojačaju napore kako bi se zaustavilo širenje Islamske države u Libiji i drugim zemljama.

Talijanska ministrica obrane Roberta Pinotti prošlog je tjedna kazala medijima da njezina zemlja razmišlja o tome da se pridruži SAD-u, Francuskoj i Britaniji u vojnoj intervenciji čiji bi cilj bio stabiliziranje stanja u Libiji. Ona je kazala kako će zapadne sile intervenirati samo ako ih pozovu libijske vlasti.

Islamisti su iskoristili kaos u Libiji i ušli u grad Sirt te su tijekom siječnja izveli nekoliko napada na tamošnja naftna postrojenja.

Američki ministar obrane Ash Carter kazao je ranije da IS u Libiji ustrojava mjesta za obuku u koja dovodi strane borce, kao što je to prethodnih godina činio u Iraku i Siriji.

Glasnogovornik Pentagona ovog je tjedna rekao kako se traže vojne opcije te da su SAD već poslale 'mali broj vojnog osoblja' u Libiju kako bi u razgovorima s lokalnim snagama dobili jasniju sliku o tome što se tamo događa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije