ZBOG SUDSKE BITKE

Apple odustaje od gradnje podatkovnog centra u Irskoj

10.05.2018.
u 16:17

Američki tehnološki div Apple priopćio je u četvrtak da je odustao od planirane gradnje podatkovnog centra u Irskoj vrijednog 850 milijuna eura zbog sudske bitke s aktivistima za zaštitu okoliša

Američki tehnološki div Apple priopćio je u četvrtak da je odustao od planirane gradnje podatkovnog centra u Irskoj vrijednog 850 milijuna eura zbog sudske bitke s aktivistima za zaštitu okoliša koji žele očuvati šumu na mjestu planiranog projekta. 

"Prije nekoliko godina podnijeli smo zahtjev za izdavanje dozvole za gradnju podatkovnog centra u Athenryju. Unatoč našim naporima kašnjenja u postupku izdavanja dozvola prisilila su nas da se okrenemo drugim planovima i nećemo moći nastaviti s gradnjom podatkovnog centra", objavila je tvrtka.

"Iako nas je razočarala, prepreka ne smanjuje naš entuzijazam za buduće projekte u Irskoj jer naše poslovanje nastavlja rasti", dodali su. U listopadu prošle godine u Appleu bili uvjereni da će dobiti zeleno svjetlo nakon što je sudac Visokog suda odbacio žalbe trojice aktivista koje je brinuo utjecaj projekta na okoliš s obzirom na predviđenu površinu od gotovo 1,8 milijuna četvornih metara odnosno nekih 40-ak nogometnih igrališta Premier lige.

Potom je prošlog tjedna vrhovni sud prihvatio zahtjeve aktivista da sasluša njihove žalbe, što znači da će se postupak dodatno oduljiti. Projekt je najavljen prije tri godine i trebao je biti najveća privatna investicija u zapadnoj Irskoj. U vladi su procijenili da bi otvorio oko 300 mjesta u građevinskom sektoru i 150 radnih mjesta na neodređeno vrijeme.

Appleovo je europsko sjedište u Corku na jugu Irske a u posljednje vrijeme sve se češće suočavaju s problemima. Tako je u travnju irska vlada objavila da je prema nalogu Europske komisije potpisala rješenje prema kojem američki tehnološki div mora u državnu blagajnu platiti 13 milijardi eura poreza zbog smanjenih poreznih obveza okvalificiranih kao nezakonita državna pomoć.

Dublin je tvrdio da je Apple od 2004. do 2014. podmirio sve svoje obveze prema irskoj državi, odbacujući optužbe o "selektivnom tretmanu". U Europskoj komisiji zaključili su pak da je Apple plaćao porez na dobit u europskom poslovanju po efektivnoj stopi od samo 0,005 posto, odnosno 50 eura za svaki zarađeni milijun eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?