ZABRINJAVAJUĆE

Arhitekt: Notre Dame se ne može potpuno obnoviti kakva je bila

17.04.2019.
u 11:45

Bertrand de Feydeau, potpredsjednik skupine za zaštitu spomenika Fondation du Patrimoine, rekao je da Francuska u ovom trenutku nema drveće veličine kao u 12. i 13. stoljeću.

Nije prošlo niti 24 sata od velikog požara koji je uništio katedralu Notre Dame u Parizu, a eBaya je već uklonio objave na kojima su se prodavale stvari vezane uz požar. 

Uklonjen je oglas na kojem se nalazila generička fotografija zapaljenog komada drva, a u oglasu je stajalo da je taj komad uzet s mjesta požara. Kako piše Metro, uklonjen je i oglas 'Je Susis Notre Dame' jer krši politiku eBaya kojom je zabranjeno 'profitiranje na ljudskoj tragediji ili patnji'. 

- eBay ne tolerira prodaju bilo kojeg artikla koji nastoji profitirali od ljudske patnje ili tragedije i taj je oglas uklonjen - rekao je glasnogovornik eBaya.

Prodavači koji postavljaju takve oglase dobiju upozorenje, a oni koji sustavno krše pravila bit će suspendirani. 

A iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio da će katedrala biti obnovljena u roku od pet godina, arhitekti tvrde da katedrala ne može biti obnovljena u potpunosti, prenosi Daily Mail.

Bertrand de Feydeau, potpredsjednik skupine za zaštitu spomenika Fondation du Patrimoine, rekao je da Francuska u ovom trenutku nema drveće veličine kao u 12. i 13. stoljeću.

De Feydeau je rekao da je drveni krov koji je izgorio u požaru izgrađen od greda iz drevnih šuma prije više od 850 godina. Na službenoj stranici katedrale navodi se kako je čak i u 12. stoljeću, kad je bila građena, iskorištavanje šuma izazivalo brigu tijekom gradnje.

Procjenjuje se da je za gradnju greda korišteno oko 1300 stabala.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije