SVJETSKA TRŽIŠTA:

Azijske burze pale, cijene nafte snažno porasle

AMANDA PEROBELLI/REUTERS/PIXSELL
16.09.2019.
u 07:49

The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale nakon slabih gospodarskih pokazatelja iz Kine, dok su cijene nafte dosegnule najviše razine u četiri mjeseca jer je nakon napada na saudijska naftna postrojenja prepolovljena proizvodnja 'crnog zlata' u toj zemlji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,4 posto, skliznuvši s najviših razina u šest tjedana. Pritom su su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,5 posto, dok su u Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 1 posto.

U Japanu se zbog praznika ne radi. Oprezno trgovanje posljedica je novih naznaka usporavanja kineskog gospodarstva. Jutros je, naime, objavljeno da je u kolovozu rast industrijske proizvodnje bio najsporiji u posljednjih 17 i pol godina. Uz to, kineski statistički ured upozorio je da je gospodarstvo suočeno s pojačanim negativnim pritiscima zbog nesigurnosti u svijetu.

Ulagače zabrinjava i jačanje geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon napada dronovim na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Snažan skok cijena nafte

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran. Zbog toga su porasle geopolitičke tenzije u toj naftom bogatoj regiji, a ojačala su i strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte. The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje. Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a izvozi oko 7 milijuna barela. Zbog toga su jutros cijene nafte na svjetskim tržištima skočile više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca. Tako je na londonskom tržištu cijena barela skočila 13 posto, na 68,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 11 posto, na 61,10 dolara. „Vijest o napadima dronovima na saudijsko naftno postrojenje odjeknut će na svjetskim tržištima ovoga tjedna”, kaže Ray Atrrill, strateg u National Australia Bank.

Dolar oslabio prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio 0,2 posto u odnosu na košaricu valuta, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 98,05 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja slovi za sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, skliznuo na 107,75 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 108,10 jena. No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1075 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije