nakon referenduma

Bagdad prekinuo međunarodni zračni promet s Kurdistanom

28.09.2017.
u 15:56

Irak je u četvrtak najavio prekid svih međunarodnih letova iz i prema iračkom Kurdistanu počevši od petka, što je prva konkretna mjera odmazde nakon referenduma Kurda u korist neovisnosti. 

Produženo zatvaranje zračnog prometa imalo bi dramatične posljedice jer veliki broj stranaca radi u Kurdistanu, autonomnoj regiji na sjeveru Iraka koja je odlučila izazvati središnju vlast organizirajući u ponedjeljak referendum na kojem je premoćno pobijedilo 'da', prenosi Tportal.hr. 

Iako kurdske vlasti tvrde da nezavisnost neće stupiti na snagu tako skoro i skloni su dijalogu s vlastima Bagdada, ove odbacuju svaki pregovor na bazi tog referenduma.

'Svi međunarodni letovi, bez iznimke, iz i prema Erbilu i Sulejmaniji ukidaju se od petka u 17 sati nakon odluke vijeća ministara i premijera Hajdera al-Abadija', kazala je direktorica zračne luke Erbil, Talar Faik Saleh.

Iračko civilno zrakoplovstvo o kojem ovisi promet u Kurdistanu potvrdilo je tu mjeru.

'Oba aerodroma bit će zatvorena u petak. Svi međunarodni letovi prema Erbilu i Sulejmaniji bit će otkazani', kazao je visoki dužnosnik civilnog zrakoplovstva u Bagdadu.

'Obavijestili smo sve strane kompanije i zato su najavile prekid letova. Glede domaćih letova, odluka će biti donesena nakon petka', dodao je on.

Veliki broj stranaca hitao je u četvrtak u zračnu luku Erbil kako bi napustili grad iz straha da ostanu blokirani. Ti stranci ulaze u Kurdistan s vizom koju izdaju kurdske vlasti a koju Bagdad ne priznaje te stoga ne mogu otputovati negdje drugdje u Iraku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?