hollande i merkel

"Balkanci, ne strahujte, Brexit neće utjecati na vas"

hollande i merkel
05.07.2016.
u 08:30

Izlazak Velike Britanije iz Europske unije ne bi trebao dovesti u pitanje europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, izjavili su u ponedjeljak u Parizu njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande.

"Odluka Velike Britanije ništa nije promijenila u tom pogledu, a to je ono čega se te zemlje pribojavaju", izjavila je Merkel nakon završetka trećeg summita o zapadnom Balkanu.

U Parizu su se u ponedjeljak okupili čelnici šest zemalja Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana, na 3. summitu Berlinskog procesa, koji je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Europe kroz regionalnu suradnju na konkretnim projektima približile Europskoj uniji.

Riječ je nastavku procesa koji je počeo sastankom 28. kolovoza 2014. u Berlinu, a godinu dana poslije, 27. kolovoza 2015. summit je održan u Beču. U okviru tog procesa predviđeno je održavanje pet takvih summita do 2018. godine. Berlinski proces nastavak je procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija.

Domaćin summita, francuski predsjednik Hollande potvrdio je da Brexit "ni na koji način ne dovodi u pitanje" obveze koje je EU preuzela prema zemljama jugoistočne Europe.

Tijekom sastanka, šest zemalja zapadnog Balkana potpisale su Ugovor o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO). Taj Ured imat će sjedište u Tirani, polovicu njegova proračuna financirat će šest zemalja potpisnica, a drugu polovicu međunarodne financijske institucije te Europska komisija.

Inicijativa je pokrenuta na ideju premijera Srbije i Albanije na summitu u Berlinu 2014., a godinu dana poslije u Beču je dogovoreno stvaranje toga ureda.
Suradnja mladih na Balkanu zamišljena je po uzoru na Francusko-njemački ured za suradnju mladih (OFAJ), koji je formiran 1963. kako bi se promicalo pomirenje kroz suradnju mladih te po uzoru na Erasmus, program razmjene studenata u Europskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?