američki predsjednik

Biden: Cilj razgovora s Xijem je normalizacija komunikacije između dvije supersile

Joe Biden
Reuters/Pixsell
14.11.2023.
u 21:05

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da je njegov cilj tijekom razgovora s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom ovaj tjedan da obnovi normalnu komunikaciju između dvije supersile, uključujući vojne kontakte.

Obraćajući se novinarima nakon komentara o klimatskim promjenama u Bijeloj kući, Biden je rekao kako pokušava promijeniti odnos Sjedinjenih Država i Kine nabolje, nakon perioda zategnutih veza.

Biden i Xi sastat će se u srijedu u oblasti San Francisca tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC). To će biti tek drugi osobni sastanak dvojice čelnika otkako je Biden preuzeo dužnost u siječnju 2021.

Upitan kako bi mjerio uspjeh na svojim dugo očekivanim razgovorima na vrhu s Xijem, Bajden je izjavio prije odlaska u San Francisco:

"Da se vratimo na normalan put, dopisivanje i mogućnost da podignemo slušalice i razgovaramo jedni s drugima o krizi, i da budemo u mogućnosti da osiguramo da naše vojske i dalje imaju kontakt jedna s drugom", prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije