PRVO INOZEMNO PUTOVANJE

Biden na europskoj turneji: 'U ključnom trenutku povijesti moramo obraniti demokraciju'

Toby Melville/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
10.06.2021.
u 21:45

Ovo je prvo inozemno Bidenovo putovanje u svojstvu predsjednika i on ga koristi za obnavljanje savezničkih veza

–Moramo diskreditirati one koji vjeruju da je era demokracije završila, kako neke nacije vjeruju – poručio je danas američki predsjednik Joe Biden na početku svog prvog inozemnog putovanja, u govoru koji je održao u američkoj vojnoj bazi Mildenhall u Engleskoj.

Poruke Kini i Rusiji

U Ujedinjenom Kraljevstvu Biden ostaje tijekom vikenda i sudjeluje na summitu lidera skupine G7, nakon čega ide u Bruxelles, na summit lidera NATO-a u ponedjeljak i na još jedan summit u formatu SAD – EU u utorak, a putovanje završava u Ženevi, gdje se u srijedu susreće s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kojemu će, rekao je u danas u govoru u Engleskoj, dati do znanja sve što želi da on zna. Nije rekao točno što je to “sve” što Putin treba znati, premda je spomenuo da će “SAD odgovoriti snažno i značajno kad god se ruska vlada bavi aktivnostima koje nanose štetu”. Ali iz šireg konteksta jasno je da Biden smatra da države s autokratskim vladarima pokušavaju uvjeriti svoj i druge narode diljem svijeta da je autokracija ili diktatura bolja od demokracije jer je tobože sigurnija i učinkovitija. Predsjednik Biden želi da SAD predvodi demokratske zemlje, saveznike, partnere i prijatelje u obrani koncepta demokracije i u nadmašivanju suparnika u rješavanju izazova modernog doba.

– Nalazimo se u prijelomnom trenutku svjetske povijesti, u kojemu na nas pada da dokažemo da demokracije ne samo ustraju, nego nadmašuju (ostale sustave, op. a.) u iskorištavanju golemih prilika u novom dobu – poručio je Biden. – Na svakoj postaji ovog puta dat ćemo jasno do znanja da su se Sjedinjene Države vratile i da demokracije diljem svijeta stoje zajedno u borbi protiv najtežih izazova i pitanja koja su najvažnija za našu budućnost. Da smo predani u tome da snažno predvodimo i branimo naše vrijednosti i isporučujemo rezultate našim građanima – dodao je.  Joe Biden obišao je više od sto raznih zemalja svijeta kao dugogodišnji šef senatskog odbora za vanjsku politiku ili kao potpredsjednik Amerike u dva mandata predsjednika Baracka Obame. Ali ovo mu je prvo inozemno putovanje u svojstvu predsjednika i on ga koristi za obnavljanje savezničkih i partnerskih veza koje su popucale, ili barem bile nategnute više nego ikad prije, tijekom mandata njegova prethodnika Donalda Trumpa.

Sa savezničkim zemljama okupljenima u G7, NATO-u i EU predsjednik Biden pokušat će u sljedećih nekoliko dana dogovoriti novu, koordiniranu politiku “zapadnih” demokracija prema Kini i Rusiji, ali i prema rješavanju gorućih globalnih pitanja poput okončanja pandemije koronavirusa ili sprečavanja klimatskih promjena koje bi ugrozile čovječanstvo. – Amerika je bolje pozicionirana za promicanje naše nacionalne sigurnosti i ekonomskog prosperiteta kad okupljamo nacije koje slično misle da stoje uz nas. Nacije koje su uz nas prolijevale krv u obrani naših zajedničkih vrijednosti – rekao je Biden u govoru u vojnoj bazi u Engleskoj, pred američkim vojnicima koji ondje služe. – Naša savezništva nisu izgrađena na prisili niti se održavaju prijetnjama. Utemeljena su na demokratskim idealima i zajedničkoj viziji budućnosti, gdje je svaki glas važan, gdje su prava svih ljudi zaštićena – dodao je.

NATO je najsnažniji savez

Na sastanku lidera skupine G7, koji se održava u Walesu, tema će biti ulaganje sedam najmoćnijih (demokratskih) ekonomija svijeta u infrastrukturu za moderno doba: kako fizičku tako i digitalnu, a zbog pandemije, naravno, i u visokokvalitetnu zdravstvenu infrastrukturu. I u tome se nazire neka nova mobilizacija i utrka s Kinom, kojoj Amerika i drugi iz G7 ne žele prepustiti ulogu zemlje koja najviše i najbrže razvija svoju infrastrukturu.

Na summitu lidera 30 zemalja saveznica NATO-a Biden će ponovno, dosad najsnažnije, naglasiti predanost Amerike slovu i duhu članka 5. Sjevernoatlantskog ugovora, koji je temelj principa kolektivne obrane, a koji je Trump dovodio u pitanje do te mjere da je važna vijest da Biden, kao i svi drugi američki predsjednici od stvaranja NATO-a do danas (ne računajući Trumpa), ozbiljno doživljava kolektivnu obranu, prema kojoj je napad na jednu zemlju saveznicu jednak napadu na cijeli savez. – NATO je najsnažniji vojni i politički savez u povijesti svijeta i to nije hiperbola – rekao je predsjednik Biden.

Amerika donira 500 milijuna doza cjepiva

Tijekom putovanja po Europi predsjednik Joe Biden planira obznaniti da će SAD donirati 500 milijuna doza Pfizer/BioNTechova cjepiva siromašnim i najpotrebitijim zemljama svijeta. Ugovor o kupnji dodatnih 500 milijuna doza, od kojih će 200 milijuna biti isporučeno ove, a 300 milijuna doza do lipnja sljedeće godine, zaključen je u pregovorima američke vlade i Pfizera prije Bidenova polaska na put. Očekivalo se da će u Europi američki predsjednik biti suočen s pritiscima da više pažnje posveti velikom izazovu kao što je cijepljenje građana zemalja u razvoju. Amerika je, još u vrijeme Trumpove administracije, uvela zabranu izvoza cjepiva protiv COVID-19, za razliku od EU, iz kojeg se po svijetu izvozilo toliko cjepiva da se EU pretvorio u “svjetsku apoteku”. Očekuje se da će Bidenova odluka o donaciji 500 milijuna doza biti pozdravljena, ali i stvoriti novi pritisak na EU, koji je najavio da će do kraja ove godine zemljama u razvoju donirati sto milijuna doza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?