IZ PRIRODE ILI LABORATORIJA

Biden obavještajcima: U 90 dana istražite porijeklo koronavirusa!

KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
28.05.2021.
u 18:52

Zahtjev američkog predsjednika Bidena dodatno će zaoštriti odnose s Kinom

Predsjednik SAD-a Joe Biden dao je nalog i rok od 90 dana američkim tajnim službama da utvrde je li koronavirus nastao u kineskom laboratoriju. Naime, ni poslije godinu i pol, koliko traje pandemija, znanstvenici se ne mogu složiti je li koronavirus nastao u prirodi i tako se proširio na ljude ili je pak među ljude došao nakon nesreće u nekom od laboratorija u Kini.

– Zatražio sam od obavještajne zajednice da udvostruči napore na prikupljanju i analiziranju podataka koji bi nas mogli približiti konačnom zaključku – rekao je Biden.

Planirane aktivnosti podrazumijevaju i uključivanje američkih laboratorija kao i vladinih agencija koje ne pripadaju obavještajnom aparatu SAD-a. Bidenov nalog stigao je odmah nakon što je Wall Street Journal citirao američko obavještajno saznanje prema kojem su se tri znanstvenika u laboratoriju u Wuhanu, kineskom gradu iz kojeg se koronavirus proširio na cijeli svijet, razboljela još u jesen 2019. Kineske vlasti ove Bidenove najave smatraju vrstom pritiska i načinom “stigmatizacije Kine” te odlučno opovrgavaju stvaranje koronavirusa u laboratoriju i bilo kakve nesreće u njemu.

Početkom ove godine i stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije istraživali su u Wuhanu kako je nastao virus te su pronašli najviše dokaza da je virus, prije nego što se proširio na čovjeka, bio raširen među životinjama. Tada su rekli i da je mogućnost da je “izašao” iz laboratorija „krajnje nevjerojatan put“. No tijekom višednevne istrage stručnjaci su u Wuhanu imali ograničene informacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?