Američki lider

Biden obećao predsjedniku Afganistana: Uvijek ćemo vam pomagati

joe biden
26.06.2021.
u 08:34

Američki predsjednik Joe Biden u petak je u Bijeloj kući primio afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija i njegovog bivšeg političkog rivala Abdulaha Abdulaha, pozvavši Afganistance da odluče o budućnosti svoje države uoči odlaska američke vojske iz te države nakon 20 godina te im poručivši da će se američka sigurnosna pomoć nastaviti. 

Biden je Ganija i Abdullaha u Ovalnom uredu nazvao svojim „starim prijateljima“, pa poručio da će se američka potpora Afganistanu nastaviti.

„Afganistanci će morati odlučiti o svojoj budućnosti, o tome što žele“, rekao je Biden i naglasio kako „nasilje mora stati“. 

Gani je kazao kako su afganistanske snage sigurnost u petak oslobodile šest okruga iz ruku talibana. Istaknuo je kako poštuje Bidenovu odluku i da partnerstvo između SAD-a i Afganistana ulazi u novu fazu. 

„Odlučni smo sačuvati jedinstvo, koherentnost“, rekao je afganistanski čelnik.

U razgovoru s novinarima Gani je kasnije kazao kako je odluka SAD-a o povlačenju suverena i da je sada na Kabulu da „upravlja posljedicama“. 

Naglasio je da je Biden jasno artikulirao da će se američka sigurnosna pomoć Afganistanu ubrzati na drugim poljima. 

Susret u Ovalnom uredu simbolički je vrijedan za Ganija koji je u svojoj državi suočen s borbom s talibanima, bombaškim napadima, rastom broja zaraženih koronavirusom i političkim borbama u Kabulu. 

Biden je od Kongresa tražio da odobri 3,3 milijardi vrijednu sigurnosnu pomoć Afganistanu za iduću godinu, a SAD u azijsku državu šalje 3 milijuna doza cjepiva. 

Dolazak Ganija i Abdullaha, dvojice političara koji su nakon kontroverznih izbora prošle godine dogovorili podjelu vlasti – Abdulahovi ljudi ušli su u vladu, a on je postao zadužen za pregovore s talibanima – događa se u vrijeme kad mirovni proces u Afganistanu stoji na mjestu, a pogoršavaju se sukobi između vladinih snaga i talibana. 

Američki državni tajnik Antony Blinken je tijekom posjeta Parizu u petak rekao da Washington provjerava jesu li talibani „ozbiljni oko mirnog rješenja sukoba“. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?