"PRIJETNJA SIGURNOSTI"

Biden proširio Trumpovu "crnu listu" zabranjenih kineskih kompanija

joe biden
Yuri Gripas/Newscom/PIXSELL
04.06.2021.
u 10:03

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden proširio je prvobitnu Trumpovu listu zabranjenih kineskih kompanija za koje Washington vjeruje da su povezane s kineskom vojskom, a s kojima je zabranjeno trgovanje i ulaganje u njih.

Biden je u četvrtak potpisao izvršnu naredbu kojom se Amerikancima zabranjuje posjedovanje ili trgovanje bilo kojim vrijednosnim papirima vezanim za 59 kompanija, pozivajući se na prijetnju kineske tehnologije nadzora.

Izvorna naredba, koju je u novembru potpisao bivši predsjednik Donald Trump, odnosila se na 31 kinesku firmu za koju je vlada kazala da omogućava razvoj i modernizaciju kineske vojske i da "izravno prijeti" američkoj sigurnosti.

Bidenova nova naredba stupa na snagu 2. kolovoza. Ovom odlukom Biden nastavlja kampanju koju je njegov prethodnik započeo protiv kineskih tehnoloških i drugih preduzeća.

Mnoge kompanije koje su se našle na Trumpovom popisu - uključujući proizvođača pametnih telefona Huawei i Hikvision, velikog proizvođača i dobavljača opreme za videonadzor - ostaju na listi. Neke od najvećih telekomunikacijskih kompanija u zemlji, uključujući China Mobile, China Telecommunications i China Unicom, također su i dalje zabranjene.

Odluka o proširenju opsega zabrane posljedica je "neobičnih i izvanrednih prijetnji" koje predstavlja kineska tehnologija nadzora, prema Bijeloj kući, koja je dodala da odluka "dopušta Sjedinjenim Državama da zabrane - ciljano i u opsegu - Američka ulaganja u kineske kompanije koje potkopavaju sigurnost ili demokratske vrijednosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika".

Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova kazali su da su postupci Washingtona označili "potpuno zanemarivanje činjenica".

Izvorna Trumpova zabrana ne samo da je potkopala zakonska prava i interese kineskih kompanija, već je naštetila i interesima globalnih investitora, uključujući one u SAD-u, rekao je glasnogovornik Wang Wenbin novinarima.

Nekoliko firmi koje su imenovane u obje naredbe ranije su odbacile tvrdnje da su povezane s kineskom vojskom kao neutemeljene. Xiaomi je čak uspješno lobirao protiv njegovog uvrštavanja na popis iz Trumpove ere, a u maju ove godine američko Ministarstvo odbrane i proizvođač pametnih telefona postigli su dogovor da ponište zabranu.

Bidenov potez sugeriše da Washington ne žuri s pomirenjem s Pekingom. Analitičari su ranije kazali da će Biden s Kinom imati predvidljiviji i diplomatskiji ton nego što je to učinio Trump, ali ne očekuju da će administracija olakšati tehnološku i trgovinsku politiku.

Politički sukobi već su pogoršali napetosti između dvije države. Martovski samit na Aljasci između visokih američkih i kineskih dužnosnika završen je neobičnom diplomatskom prepirkom. Dvije strane također su se nedavno sukobile zbog nekoliko pitanja, uključujući navodna kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i porijeklo Covida-19.

Unatoč tome, zemlje ponovo započinju razgovore o nekim pitanjima. Peking je u četvrtak kazao da sada ima "normalnu komunikaciju" s Washingtonom o trgovini i privredi, pozivajući se na nedavne razgovore kineske potpredsjednice vlade Liu Hea, američke trgovinske predstavnice Katherine Tai i američke ministrice finansija Janet Yellen kao "profesionalne, iskrene i konstruktivne".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije