Kršenja prekida vatre

Bijela kuća pozvala Amerikance da napuste Sudan za 24 do 48 sati

Sudan
Reuters/PIXSELL
VL
Autor
hina
28.04.2023.
u 09:21

"Stanje se može pogoršati u svakom trenutku", rekla je glasnogovornica Bijele kuće

Stanje u Sudanu može se pogoršati u svakom trenutku i Amerikanci bi trebali napustiti tu zemlju u idućih 24 do 48 sati, rekla je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Sjedinjene Države duboko su zabrinute porastom kršenja prekida vatre u Sudanu u srijedu i State Department je u tu svrhu angažirao dodatno konzularno osoblje, rekla je.

"Stanje se može pogoršati u svakom trenutku", rekla je.

Radimo na tome da stvorimo više opcija za odlazak američkih građana iz Sudana. 

SAD je usmjerio brodovlje u regiju kako bi pružili svu potrebnu potporu uz sudansku obalu, rekla je.

Naglasila je da svaka "opcija donosi rizik. No ne čini se da će se stanje poboljšati i zato pozivamo Amerikance koji žele otići da posegnu za nekom od opcija u idućih 24 do 48 sati. 

Jean-Pierre je to kazala nedugo pošto su paravojne snage pristale produljiti prekid vatre za nova 72 sata kada u ponoć istekne prethodni prekid vatre dogovoren sa sudanskom vojskom koji se ipak kršio.

Stotine ljudi su ubijene u sukobu koji je u četvrtak ušao u 13. dan između regularne sudanske vojske i i suparničkih paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), koje su upletene u borbu za vlast koja prijeti destabilizaciji šire regije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?